U Hrvatskom saboru izglasan Zakon o OPG-u

U Hrvatskom saboru danas je izglasan Zakon o OPG-u.

“Nakon dvadesetak godina zalaganja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva napokon smo dobili pravni okvir koji ima za cilj očuvanje, promociju, brendiranje i razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Lijepoj našoj”, istaknuo je državni tajnik Tugomir Majdak.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva organizacijski oblik u kojem djeluje 97% svih poljoprivrednika koji se vode u Upisniku poljoprivrednika u našoj zemlji, a koja nisu odgovarajuće prepoznata u postojećem zakonodavnom okviru.

“Njegujući tradicijske vrijednosti OPG-a vezano za obavljanje gospodarske poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti Hrvatska se odlučila kroz Zakon o OPG-u primijeniti EU načela Zajedničke poljoprivredne politike koja je kroz svoja dva osnovna stupa prioritetno usmjerena prema malom i srednjem poduzetništvu, diverzifikaciji gospodarskih djelatnosti te stvaranju radnih mjesta, odnosno očuvanju ruralnih sredina”, kazao je državni tajnik Majdak.

Podsjećamo također kako je 2014. bila godina malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na razini EU.
Zakonom o OPG-u otvaraju se nove mogućnosti za poboljšanje uvjeta rada i poslovanja OPG-ova, a posebno je to važno za sigurnost i razvoj malih i mladih OPG-ova. U razdoblju intenzivne izrade i komunikacije odredbi Zakona s poljoprivrednicima i onima koji imaju namjeru to postati u posljednjih 6 mjeseci zabilježen je porast broj novih OPG-a za oko 10.000 OPG-a. Najveći pad broja registriranih OPG-a zabilježen je od 31.12.2013. do 31.12.2015. kada je u samo dvije godine zabilježeno gašenje preko 41.000 OPG-ova.