U Hrvatskoj lani ubijeno 20 žena, njih 18 ubile bliske osobe

Pixabay

U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 20 žena, najviše u zadnjih sedam godina, a njih 18 ubile su njima bliske osobe ili partneri, upozoreno je u utorak na predstavljanju projekta Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama.

Nositeljica tog novoga, trećeg europskog projekta je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, projekt je započeo 1. travnja ove godine, a trajat će do konca 2019., ukupno je vrijedan 430 tisuća eura.

Cilj mu je identificirati postojeće pravne prakse koje su prepreka učinkovitijem pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama, u fokusu mu je zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja, naglasila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Femicid čini trećinu ubojstava

Pozivajući se na podatke MUP-a, Ljubičić je upozorila kako su u pet godina, od siječnja 2012. do konca 2016. , ubijene 72 žene, ubili su ih supruzi, partneri ili bliski muškarci, “femicid u Hrvatskoj čini od 25 do 30 posto svih ubojstava”.

VEZANA VIJEST
40 posto žrtava nasilja nema obiteljsku podršku ni posao
Rast broja ubojstava žena upućuje da zakonske, pravosudne, medijske i edukacijske mjere suzbijanja nasilja nad ženama nisu dale željeni rezultat, naglašeno je predstavljanju projekta na kojem su pročitani i potresni slučajevi pet ubijenih žena.

Pravobraniteljica naglašava specifičnost nasilja u obitelji i prema ženama.

Ono je rodno uvjetovano, u pojedinim slučajevima teško prepoznatljivo, u pravilu je bez svjedoka, traje dulje vrijeme, a žrtve uslijed straha i nepovjerenja u rad državnih institucija ponekad ga nisu sklone prijaviti, navela je Ljubičić.

Žrtve nasilja (oko 250), policijski službenici (160), suci, državni odvjetnici (180), predstavnici medija (njih 80-ak), te javnost ciljane su skupine projekta kojeg pravobraniteljica provodi u partnerstvu sa Ženskom sobom – Centrom za seksualna prava, te pridruženim partnerima Pravosudnom i Policijskom akademijom, te Hrvatskim novinarskim društvima.

Šimonović: U Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije

Skup u Saboru pozdravili su predstavnici hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti, te posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje prema ženama: Femicide Watch Dubravka Šimonović.

Svim državama koje posjećujem nastojim poslati poruku da treba primjenjivati globalne i regionalne instrumente za zaštitu prava žena i spriječavanja nasilja nad ženama, u slučaju Hrvatske to je ratifikacija Istanbulske konvencije, rekla je.

Konvencija je ta koja pruža pravi put za izgradnju učinkovitije zaštite i promjenu sustava u borbi protiv nasilja nad ženama, istaknula je Šimonović navodeći da u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije. U njoj postoji definicija što je rod kako bi se definiralo što je rodno uvjetovano nasilje nad ženama, navela je. (Hina)