U HDZ-u nisu svi zadovoljni izborom Martine Dalić na čelo Podravke

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Mirovinski fondovi i vlada postigli su dogovor da upravljanje Podravkom preuzme bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić, doznaje Večernji list iz upućenih izvora.

Odluka bi trebala biti donesena na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Podravke. Martina Dalić na to mjesto dolazi s čvrstom podrškom premijera Andreja Plenkovića, koji joj, prema svemu sudeći, ipak nije ostao dužan nakon što se Dalić, zbog kritika o netransparentnosti odluka o restrukturiranju Agrokora, šutke povukla s dužnosti, navodi dnevnik u broju od srijede.

Imenovanje će biti na godinu dana, koliko još traje mandat postojećim članovima uprave Podravke, a u veljači 2022. godine trebala bi uslijediti potvrda punog petogodišnjeg mandata. Nakon smrti Marina Pucara iz fondovske su industrije kao “prirodnog” nasljednika predlagali svog financijaša Davora Doku, lokalne su vlasti imali svoje favorite, no na kraju je očito presudio premijer, koji na čelo Podravke postavlja osobu u koju ima veliko povjerenje.

Ni mirovinski fondovi nisu nezadovoljni zbog tog rješenja jer su i prije četiri godine, kada se imenovala sadašnja uprava, pristali na to da čelna osoba kompanije, uvjetno rečeno, bude iz državne kvote. Martina Dalić ima dobre reference u poslovnom svijetu pa mirovinskim fondovima nije bilo teško prihvatiti njezino imenovanje na čelo kompanije u kojoj su većinski vlasnici, no javno mnijenje nije joj sklono, kao uostalom ni dijelovi HDZ-a, s kojim se već jednom razišla. Energična i britka na jeziku, Dalić nije populistički tip političara.

Njezin povratak neće proteći bezbolno ni za premijera Andreja Plenkovića, jer sumnje iz afere Borg, gdje se u uskom krugu dogovarala sudbina Agrokora, nisu daleka povijest s kojom premijer nema nikakve veze, donosi Večernji list.