U Gospiću pada gust snijeg, što pogoršava stanje u Kosinju

Izvor: Nacionalno/D.Prša

U nedjelju poslijepodne u Gospiću i široj okolici počeo je padati gust i mokar snijeg, što pogoršava već nepovoljne hidrološke prilike koje uzrokuju poplavu u Kosinju u općini Perušić.

Tako vodostaj u donjem toku rijeke Like raste od 5 do 8 centimetara na sat i, kako se doznaje u Stožeru Civilne zaštite Općine Perušić, na tom je području sada poplavljeno više od 50 kuća i gospodarskih objekata.

Tijekom cijelog dana više od 60 operativaca pomaže ugroženom stanovništvu u opskrbi agregatima za struju i izvlačenju namještaja iz nižih dijelova kuća koji još nisu pod vodom.

Iz Ureda ličko-Senjskog Župana Darka Milinovića danas je objavljena Odluka o proglašenju izvanrednog stanja na poplavljenom području Kosinja u Općini Perušić.

Djelatnici Elektrolike treći su dan na terenu i opskrbljuju benzinskim agregatima i gorivom mještane Kosinjske doline kojima su morali isključiti struju zbog poplave, te je do nedjeljnog predvečerja bez električne energije samo sedam kuća, uglavnom one iz kojih su se ljudi morali povući, rekao je Hini direktor Elektrolike Ernest Petry.

Za 230 domaćinstava Selišta, Kosinjskog Bakovca, Lipovog Polja i Gornjeg Kosinja Elektrolika je uspostavila opskrbu strujom preko agregata jer se struja morala isključiti u niskonaponskoj mreži nakon što su vodiči došli pod vodu ili preblizu vodi, ili je voda prijetila trafostanicama.

Stanovništvu stalno pomaže 40-ak pripadnika Civilne zaštite s devet čamaca. Ceste su poplavljene, naselja su odsječena.

Iako je stanje teško, u Hrvatskim vodama nadaju se da se neće ponoviti 2010. kada je razina vode na tom području dosegnula točku od 910 cm i poplavila 150 kuća. Timovi Crvenog križa na području Kosinja već danima dežuraju te pomažu ugroženim stanovnicima u dizanju namještaja i zbrinjavanju stoke.

Poplavljeno područje Kosinja obišli su ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, predstavnici Hrvatskih voda iz Rijeke, Otočca i Gospića.

Od tri zaselka s 20 kuća dva su bez struje. Isključena je u Gornjem Kosinju i Kosinjskom Bakovcu jer su neke žice pod vodom ili pola metra od nje.