U Gospiću iz pacijentice izvadili najveći tumor dosad, težak je 20 kg

Bivši  ministar zdravstva Darko Milinović je u Općoj bolnici Gospić prošlog utorka iz trbuha pacijentice izvadio tumor težak čak 20 kilograma. Operacija je bila rizična, a pacijentica se dobro osjeća.

Milinović je inače ginekolog, a toj se karijeri vratio nakon obnašanja nekoliko političkih funkcija, između ostalog, i župana Ličko-senjske županije.

Milinović je rekao da su ovakve operacije s tumorom koji teži čak 20 kilograma uvijek rizične, ali i da je uvjeren da su on i njegov tim nebrojeno puta dokazali da su sposobni i educirani za takve zahvate. Nedavno su prvi u Hrvatskoj nakon zadarskog ginekologa Luke Mataka operirali najnovijom minimalno invazivnom metodom V NOTES.

“Pripreme su tekle uobičajeno za takve operacije. Pacijentica se šalila pa mi je rekla da sam kao estetski kirurg od tolikog trbuha napravio ravan. Što se tiče daljnjeg liječenja, ono ovisi o PHD nalazu, ali sada ne bih o tome. Sada nam je najbitnije da je pacijentica sa svojima doma, sretna kao i njena obitelj.

Operirana pacijentica s medicinskim osobljem

Zahvaljujem i timu bez kojeg ovo ne bi uspjelo i koji zaslužuje sve pohvale. Operaciji su nazočili doktorica Mirjana Vrkljan, doktor Srećko Marinković, tehničarka Monika Kovačević, instrumentarka Ana Ratković i instrumentar Ivica Lenić”, kazao nam je Milinović.

Dosad se s ovakvim slučajem nije susreo. Rekao nam je da je operirao sličan tumor koji je bio upola manji. Što se tiče daljnjih prognoza o zdravlju pacijentice, Milinović kaže da su dobre, da nije bilo povećanih limfnih čvorova i da su ostali organi uredni.

Dr.  Milinović je objavio je na društvenim mrežama fotografije s operacije. Navodi da je pacijentica Ivanke željela da se sve objavi. Ona je dobro i kod kuće, na oporavku.

“Ovo objavljujem po želji pacijentice. Pitala me, doktore želim pohvaliti sve vas. Ne želim da ovakva briga i stručnost prođe nezapaženo. Imam li vaše dopuštenje? I sam sam mislio objaviti, ali sam odustao misleći, dosta joj je muka, ali eto Ivanka je inzistirala pa eto. Do sada najveći tumor koji smo operirali težak oko 20 kg – napisao je.

“Bilo je zeznuto, a Ivanka je danas kući sa svojim najmilijima. Kaže Ivanka vi ste kao plastični kirurg od ogromnog trbuha sada potpuno ravan. Sretno joj dalje i HVALA što nam je vjerovala da možemo to operirati.”

Pacijentica: Kriva sam, ovo je poruka svim ženama 

Pacijentica Ivanka Murgić (58) je oduševljena medicinskim timom koji ju je operirao, a ima i jednu jako važnu poruku ostalim ženama, a to je da ne naprave grešku kao ona, već da redovito idu na ginekološke preglede kako bi spasile svoje zdravlje, a na koncu i život.

“Tumor se nalazio u trbušnoj šupljini i težio je 20 kilograma. Otkrila sam ga tako što mi je trbuh počeo rasti i izgledala sam kao trudnica. Sve to zbilo se prije nešto manje od tri mjeseca. Najprije sam išla na ultrazvuk, na kojemu se vidjela ogromna cista. Onda sam išla na dodatne preglede i otkrilo se da je problem s ginekološke strane.

Nakon toga me doktor Milinović zaprimio i rekao mi da tumor odmah mora ići van. Sve je odrađeno stručno i u jako kratkom vremenu. Imala sam veliku potporu ginekološkog odjela Gospić na čelu s doktorom Milinovićem.

I ja sam malo kriva jer nisam išla na redovite preglede. Svaka žena bi barem jednom godišnje trebala otići kod ginekologa. Ja nisam išla jer me nije ništa boljelo. Sada se osjećam super, došla sam kući, rez me malo boli, ali sve je to prihvatljivo za takvu veliku operaciju.

Još jednom sve pohvale doktoru Milinoviću i doktorici Mirjani Vrkljan, koja je također sudjelovala u operaciji. Tumor je poslan na analizu, ali doktor mi je rekao da bi prema do sada viđenom sve trebalo biti u redu”, kazala je Murgić.