U Glini otvoren Dom za starije osobe ukupne vrijednosti 30,8 milijuna kuna

Izvor: Nacionalno/H.Jurković

U Gradu Glini danas je upriličena svečanost prigodom otvaranja Doma za starije osobe. Riječ je o objektu izgrađenom u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja (RHP), kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Izgradnjom Doma za starije osobe u Glini, kapaciteta 74 korisnika, omogućeno je trajno stambeno zbrinjavanje najranjivijih kategorija korisnika prognanika, povratnika i izbjeglica, koji su do sada bili korisnici organiziranog smještaja sukladno Zakonu o statusu prognanika i izbjeglica.

Useljenjem korisnika u dom te njihovim prelaskom u sustav socijalne skrbi, nakon gotovo 27 godina, završava se organizirani oblik smještaja prognanika, povratnika i izbjeglica u Republici Hrvatskoj.

Treba reći da je 90-tih godina, u organiziranom obliku smještaja boravilo više od 70.000 osoba protjeranih iz svojih domova.

Izgradnja Doma za starije osobe, ukupne vrijednosti 30,8 milijuna kuna, realizirana je donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, uz nacionalno sufinanciranje u visini od 25% ukupne vrijednosti projekta.

Kako je na svečanom otvorenju rekao državni tajnik Središnjeg ureda Nikola Mažar, “time je priča o zbrinjavanju prognanika i izbjeglica najranjivije populacije treće dobi, koja sada dobiva stalnu socijalnu skrb, za Hrvatsku završena”. Projekt uređenja doma, dodao je, ujedno je primjer kako se državna imovina “uspješno može staviti u novu funkciju”.
Dom zapošljava 35 djelatnika, a nakon planirane nadogradnje i povećanja kapaciteta zaposlit će se još desetak osoba.

Državna tajnica za demografiju, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa istaknula je kako je uspješno ostvaren projekt rezultat dobre suradnje tri sporazumne strane, Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, tog ministarstva i Sisačko-moslavačke županije.

Svečanosti su nazočili kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, gradonačelnik grada Gline Stjepan Kostanjević, ravnateljica doma Renata Tominović-Ceković, predstavnica Europske komisije u Republici Hrvatskoj Rima Joujou-Deljkić, predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj Giuseppe Di Caro te domaćin svečanosti, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Bili su nazočni i predstavnici Srbije, BiH i Crne Gore, čiji su ministri vanjskih poslova s hrvatskim ministrom vanjskih poslova 2011. godine potpisali deklaraciju o Regionalnom programu zbrinjavanja najugroženijih kategorija izbjeglih i prognanih osoba.

U Hrvatskoj je za stambeno zbrinjavanje za šest potprojekata odobreno 14,4 milijuna eura isključivo od donacija pojedinih zemalja, neovisno o fondu regionalnog programa stambenog zbrinjavanja te dijelom od nepotrošenih IPA financijskih sredstava. Republika Hrvatska sufinancira 25 posto vrijednosti potprojekata, a njihova je ukupna vrijednost nešto viša od 19 milijuna eura.