U Glini obilježena 29. obljetnica oružanog otpora srpskom agresor

Polaganjem vijenaca uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, prigodnim programom i drugim svečanostima u Glini je u petak obilježena 29. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Samo dan nakon što je proglašena slobodna i neovisna Hrvatska, agresori su u rano jutro 26. lipnja 1991. napali policijsku postaju koju je herojski branilo 15 policajaca. U obrani je poginuo Tomislav Rom, prvi policajac koji je poginuo nakon proglašenja suverene države. Nadmoćniji neprijatelj, kojem se prvi put otvoreno pridružila i bivša JNA, zauzeo je postaju, a zarobljene branitelje odveo je u logor u Knin. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, premijerov izaslanik Davor Božinović rekao je kako je logično da su u to vrijeme teret obrane domovine preuzeli policijski službenici jer su bili najbolje organizirana snaga.

 “Oni su predstavljali i temelj stvaranja Hrvatske vojske. Ponosni smo na ratni put hrvatskih policajaca”, rekao je na svečanosti potpredsjednik Božinović i zahvalio pripadnicima ATJ Lučko, koji su drugog dana, uz pomoć sisačkih policijskih postrojba, policijsku postaju vratili hrvatskim policajcima, pri čemu su bila ranjena tri policajca.

Kako je istaknuo, posebnu počast treba dati Tomislavu Romu, prvom policajcu poginulom u samostalnoj Hrvatskoj.

O početku otpora srpskom agresoru i njegovu značenju na svečanosti su govorili i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Uz spomenik “Suza” vijence su položili članovi obitelji poginulog Tomislava Roma, zajedničko izaslanstvo Vlade i Sabora, ministarstava hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i Glavnog stožera HV-a, zatim regionalne i lokalne samouprave te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Počast stradalim braniteljima odali su i kandidati s HDZ-ove liste u 6. izbornoj jedinici.

Vijenci su položeni i na grob Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu, a zajednička svijeća zapaljena je uz spomenik prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Nakon svete mise za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, koju je na crkvištu sv. Ivana Nepomuka predvodio biskup Jure Bogdan, održan je mimohod na čelu s ratnim zastavama „Dani ponosa“.

Uz svečano podizanje hrvatske zastave, u programu su nastupili i članovi klape “Sveti Mihovil”.

Svečanost je nastavljena prigodnim programom “Sigurnost i povjerenje – vaša policija” uz pokaznu vježbu ATJ Lučko, obilazak TT zbora hrvatske policije, preventivno-edukativnih štandova i s štandova promidžbom zanimanja policajac.

Držani tajnik Majdak posjetio OPG Bradarić u Novom Selu Glinskom

Nakon službenog dijela protokola u Glini državni tajnik Tugomir Majdak posjetio je OPG Bradarić u Novom Selu Glinskom koji na svom gospodarstvu uzgaja autohtone pasmine svinja: Banijsku šaru i Crnu slavonsku svinju, a već više od 10 godina ima registriranu preradu suhomesnatih proizvoda i prvi je takav registrirani objekt na Banovini.

“Poljoprivredni proizvodi s dodanom vrijednošću izuzetno su važni za sigurnost poslovanja malih i srednjih OPG-ova u Hrvatskoj. Planiramo još više sredstava osigurati za naše OPG-ove i njihova ulaganja u proizvodnju i preradu, kao i općenito za stočarski sektor u Hrvatskoj. Sisačko-moslavačka županija ima velike potencijale u poljoprivredi, znat ćemo to u suradnji s poljoprivrednicima iskoristiti za veći rast ove strateške grane gospodarstva” kazao je Majdak prilikom posjete.

Foto: Posjeta državnog tajnika Majdaka OPG-u Bradarić