Povezite se

Vijesti

U Glini obilježena 29. obljetnica oružanog otpora srpskom agresor

Objavljeno

-

Polaganjem vijenaca uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, prigodnim programom i drugim svečanostima u Glini je u petak obilježena 29. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Samo dan nakon što je proglašena slobodna i neovisna Hrvatska, agresori su u rano jutro 26. lipnja 1991. napali policijsku postaju koju je herojski branilo 15 policajaca. U obrani je poginuo Tomislav Rom, prvi policajac koji je poginuo nakon proglašenja suverene države. Nadmoćniji neprijatelj, kojem se prvi put otvoreno pridružila i bivša JNA, zauzeo je postaju, a zarobljene branitelje odveo je u logor u Knin. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, premijerov izaslanik Davor Božinović rekao je kako je logično da su u to vrijeme teret obrane domovine preuzeli policijski službenici jer su bili najbolje organizirana snaga.

 “Oni su predstavljali i temelj stvaranja Hrvatske vojske. Ponosni smo na ratni put hrvatskih policajaca”, rekao je na svečanosti potpredsjednik Božinović i zahvalio pripadnicima ATJ Lučko, koji su drugog dana, uz pomoć sisačkih policijskih postrojba, policijsku postaju vratili hrvatskim policajcima, pri čemu su bila ranjena tri policajca.

Kako je istaknuo, posebnu počast treba dati Tomislavu Romu, prvom policajcu poginulom u samostalnoj Hrvatskoj.

O početku otpora srpskom agresoru i njegovu značenju na svečanosti su govorili i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

Uz spomenik “Suza” vijence su položili članovi obitelji poginulog Tomislava Roma, zajedničko izaslanstvo Vlade i Sabora, ministarstava hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije i Glavnog stožera HV-a, zatim regionalne i lokalne samouprave te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Počast stradalim braniteljima odali su i kandidati s HDZ-ove liste u 6. izbornoj jedinici.

Vijenci su položeni i na grob Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu, a zajednička svijeća zapaljena je uz spomenik prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Nakon svete mise za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu, koju je na crkvištu sv. Ivana Nepomuka predvodio biskup Jure Bogdan, održan je mimohod na čelu s ratnim zastavama „Dani ponosa“.

Uz svečano podizanje hrvatske zastave, u programu su nastupili i članovi klape “Sveti Mihovil”.

Svečanost je nastavljena prigodnim programom “Sigurnost i povjerenje – vaša policija” uz pokaznu vježbu ATJ Lučko, obilazak TT zbora hrvatske policije, preventivno-edukativnih štandova i s štandova promidžbom zanimanja policajac.

Držani tajnik Majdak posjetio OPG Bradarić u Novom Selu Glinskom

Nakon službenog dijela protokola u Glini državni tajnik Tugomir Majdak posjetio je OPG Bradarić u Novom Selu Glinskom koji na svom gospodarstvu uzgaja autohtone pasmine svinja: Banijsku šaru i Crnu slavonsku svinju, a već više od 10 godina ima registriranu preradu suhomesnatih proizvoda i prvi je takav registrirani objekt na Banovini.

“Poljoprivredni proizvodi s dodanom vrijednošću izuzetno su važni za sigurnost poslovanja malih i srednjih OPG-ova u Hrvatskoj. Planiramo još više sredstava osigurati za naše OPG-ove i njihova ulaganja u proizvodnju i preradu, kao i općenito za stočarski sektor u Hrvatskoj. Sisačko-moslavačka županija ima velike potencijale u poljoprivredi, znat ćemo to u suradnji s poljoprivrednicima iskoristiti za veći rast ove strateške grane gospodarstva” kazao je Majdak prilikom posjete.

Foto: Posjeta državnog tajnika Majdaka OPG-u Bradarić

Vijesti

Plenković čestitao nabiskupu Kutleši i biskupu Paliću

Published

on

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ponedjeljak nadbiskupu Draženu Kutleši i biskupu Petru Paliću na imenovanjima na nove crkvene dužnosti, te im je poželio da službu obavljaju na zadovoljstvo svih vjernika.

“S velikim sam zadovoljstvom primio vijest o Vašem imenovanju za nadbiskupa koadjutora splitsko-makarske nadbiskupije kojoj sam osobno posebno privržen. Dopustite mi da Vam čestitam na novome poslanju koje je za Vas odredio Sveti otac papa Franjo i zaželim da svoju službu obavljate na zadovoljstvo svih vjernika koji su, uz nadbiskupa Marina Barišića, i u Vama dobili čestitog zaštitnika i zagovornika”, stoji u Plenkovićevoj čestitki nadbiskupu Kutleši.

Biskupu mostarsko-duvanjskom te Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanske biskupije Petru Paliću pak poručio je kako je siguran da će “svojom brigom i velikim iskustvom i u Mostaru, na zadovoljstvo svih, svjedočiti svoju vjeru i pastirsko poslanje”.

“Želim Vam obilje snage i uspjeha u obavljanju službe koja je izrazito važna za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te njegovanje kršćanskog identiteta”, istaknuo je premijer Plenković.

Dosadašnji Porečki i Pulski biskup Dražen Kutleša u subotu je imenovan nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije, te će biti nasljednik nadbiskupa Marina Barišića, a dosadašnji hvarski biskup Petar Palić naslijedit će biskupa mostarsko-duvanjskog i Apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskog Ratka Perića.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Ostaje Ministarstvo hrvatskih branitelja

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Veseli me činjenica da je Andrej Plenković shvatio da bi ukidanje Ministarstva hrvatskih branitelja i njegovo pripajanja Ministarstvu obrane bila loša odluka. Odluka sa nesagledivo štetnim posljedicama. Oslabio bi Ministarstvo obrane, a jednako tako dao lošu poruku o skrbi za branitelje i članove njihovih obitelji.

Drago mi je što smo uspijeli i sačuvali Ministarstvo hrvatskih branitelja i prvi ukazali na štetne posljedice odluke o ukidanju Ministarstva hrvatskih branitelja. Argumentirano i stručno sam nastojao ukazati premijeru zašto mu je ta odluka loša i štetna.

Vesli me činjenica da Andrej Plenković počinje prihvaćati stručne, argumentirane i dobronamjerne polemike, nadam se da će mu stručne podloge i donošenje odluka na njima obilježiti novi mandat. Svim koji su me kritizirali da samo pišem o tom problemu, a ništa ne činim, poručujem da mi je drago što su se prevarili, posebice onima što ne žele prihvatiti činjenice i argumente.

Javna riječ, utemeljena na argumentima ima svoju snagu. Hvala svima koji ste me podržali, zajedno smo jači.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije