U Glini obilježena 27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru

U Glini je svečanije nego prijašnjih godina obilježena 27. godišnjica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu na glinskom području.

Na svečanosti koju je organiziralo Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s gradom Glinom i Sisačko-moslavačkom policijskom upravom , bili su i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Osim svečane akademije upriličena je i pokazna vježba pripadnika ATJ-a Lučko pod nazivom “Policija danas u službi građana”, a građani su mogli razgledati Taktičko-tehnički (TT) zbor hrvatske policije, preventivno-edukativni postav i postav promoviranja zanimanja policajac. U župnoj crkvi svetog Ivana Nepomuka u Glini služena je sveta misa.

Svečana akademija počela je podizanjem hrvatske zastave, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, a sudionici su se podsjetili na događaje iz lipnja 1991. na Banovini.

Tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991., neposredno nakon Ustavne odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na policijsku postaju u Glini i na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini.

Napad je bio planiran, a proglašenje neovisnosti Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Istog dana tadašnji predsjednik općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se provede puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad i onemogući pomoć policijskoj postaji.

Napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4.40, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku.

Hrvatski su se policajci hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale policijsku postaju. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Božinović: Povijest rijetko svjedoči o razvoju pobjedničke vojske iz redova policije

Ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Božinović na svečanoj akademiji rekao je da je upravo taj događaj označio početak oružanog otpora srpskom agresoru.

Trajni gubitak nevinog i tek započetog mladog života Tomislava Roma te zarobljavanje i mučenje naših policajaca u logoru rezultat su planski osmišljene srbočetničke agresije potpomognute snagama JNA, usmjerene na okupaciju hrvatskog tla. Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova prvi su stali u obranu naše Domovine. Prve žrtve Domovinskog rata bili su policijski službenici i upravo iz redova policije razvile su se naše Oružane snage koje su s punim poletom i žarom, kojima povijest rijetko svjedoči, stasale u pobjedničku Hrvatsku vojsku u Domovinskom ratu.

U mislima proživljavamo bol prve žrtve, strahovitu patnju i mučenja naših policajaca u logoru od strane neprijateljskih snaga koje su napadale hrvatsko tlo iz svih smjerova, rekao je Božinović.