U Glini obilježena 22. obljetnica predaje 21. korpusa neprijateljske vojske

Pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a u organizaciji Grada Gline, Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, u Glini je 8. kolovoza svečano obilježena 22. obljetnica pobjede Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu i predaje 21. korpusa neprijateljske vojske. 

U Glini, na mjestu na kojem je i počeo, prije 22 godine je i završio Domovinski rat. 8. kolovoza 1995. godine u Gornjem Viduševu u Glini potpisana je bezuvjetna predaja 21. korpusa neprijateljske vojske.

Tim činom okončana je pobjednička VRO Oluja i završio je obrambeni Domovinski rat. Obilježavanje 22. obljetnice pobjede OS RH započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Suza, koji je podignut u znak sjećanja na 396 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja, poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Vijence su položile i svijeće zapalile obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata – (Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja SMŽ, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora SMŽ, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije SMŽ Ogranak Glina, Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Podružnica Glina, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Glina), predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade RH, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović, izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem te izaslanstvo Grada Gline predvođeno gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem.

Predsjednica je nakon toga, presijecanjem vrpce, otvorila crkvište sv. Ivana Nepomuka koje je, zahvaljujući inicijativi Grada Gline, a uz potporu Ministarstva kulture, uređeno kao spomen obilježje. Naime, na tom je mjestu nekad stajala crkva sv. Ivana Nepomuka iz 19. stoljeća, koja je po ljepoti i skladu unutrašnjosti spadala među najljepše na prostoru Banovine. Kao i u gotovo svim mjestima zahvaćenima velikosrpskom agresijom, katolička crkva – kao simbol hrvatstva i kao mjesto okupljanja vjernika, bila je meta napada te je srušena u Domovinskom ratu 1994. godine. Zajedničku molitvu predvodio je glinski župnik vlč. Ivica Mađer koji je i blagoslovio crkvište.

U Parku bana Josipa Jelačića, za ovu je prigodu bila postavljena Izložba fotografija iz Domovinskog rata koja obuhvaća više od 800 fotografija koje su prikupili i ustupili pripadnici Udruge 2. gardijske brigade Gromovi, Udruge Specijalne jedinice policije OSA Sisak, 20. Domobranske pukovnije Glina, glinske HVIDRA-e i Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije SMŽ Podružnica Glina te sami građani Gline.

Predsjednica i ostali uzvanici, nakon toga su obišli mjesto pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske, tenk u gornjem Viduševcu koji simbolizira veliki vojnički uspjeh i završetak Domovinskog rata.

Na tom je mjestu 8. kolovoza 1995. godine potpisana bezuvjetna predaja 21. kordunskog korpusa tzv. Republike Srpske Krajine u oslobodilačkoj VRO Oluja. 22 godine nakon, s događajima neposredno prije i za vrijeme predaje, predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović upoznao je brigadni general Vlado Hodalj.

Središnja svečanost obilježavanja pobjede OS RH u Domovinskom ratu i predaje 21. kordunskog korpusa održana je na ŠRC-u Banovac svečanim postrojavanjem postrojbi iz Domovinskog rata. Predsjednici i ostalim uzvanicima dobrodošlicu u Glinu poželio gradonačelnik Stjepan Kostanjević.

A upravo je Kostanjević, 6. kolovoza 1995. godine, kao zapovjednik 20. Domobranske pukovnije prvi ušao u oslobođeni grad.

Uz gradonačelnika je u svoju Glinu tog 6. kolovoza ušao i njegov suborac, danas sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je predaju 21. korpusa i pobjedu OS RH u VRO Oluja nazvao najvećom pobjedom hrvatskog naroda, naglasivši kako ovih dana Hrvatska slavi veliku pobjedu i zajedništvo.

“Ova područja, od Jasenovca, Hrvatske Dubice, Dvora, Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Gline i Topuskog područja su gdje će se slaviti Oluja, ove godine je proslavljena i u Slunju i vjerujem da će sljedeće godine od važnijih događanja, nakon Knina biti u Glini” – kazao je župan Sisačko moslavački Ivo Žinić.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako joj je osobita čast biti pokroviteljicom obljetnice jednog od najznačajnijih događaja u Domovinskom ratu, događaja kojim je okončan Domovinski rat, podsjetivši pritom kako je on započeo isto tako upravo u Glini.

“Ovo je zaista datum koji označava završetak Domovinskog rata, zaporavo bila je to mirna i razborita odluka sa strane 21. Korpusa da se preda čime su spriječene daljnje žrtve. I n a današnji dan prije 22 godine zaokružili smo vojne operacije koje su dale bileg i utvrdile hrvatsku samostalnost i neovisnost” – kazala je predsjednica.

Na kraju je zahvalila svima koji su tijekom svih ovih godina pridonijeli obilježavanju ovog znamenitog događaja.

„Glina, koja u svojoj povijesti bilježi mnoge važne, često nažalost i tragične događaje, ali isto tako i mnoge znamenite ljude, može se ponositi i ovim događajem kao časnim završetkom duge povijesne borbe hrvatskog naroda za slobodu i državnu neovisnost“, dodala je. (D.Prša/Radio Quirinus)