U Franjevačkom samostanu u Vukovaru postavljen popis svih žrtava 1991. godine

U Franjevačkom samostanu u Vukovaru u povodom Dana hrvatske neovisnosti, postavljen je popisa svih vukovarskih žrtava 1991. godine, na kojem stoji 2717 imena ubijenih i stradalih u Domovinskom ratu, izvijestili su iz Franjevačkog samostana. 

Imena su ispisana na staklenoj stijeni u dvorištu Franjevačkog samostana, ponad Dunava a riječ je o projektu vukovarskih franjevaca, a idejni poticaj za ovaj popis dao je fra Josip Šoštarić, tadašnji župnik u Šarengradu, koji je često dolazio u Vukovar.

„Grad Vukovar pretrpio je najveću žrtvu u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada, od kolovoza do studenog 1991. godine, tijekom koje je Jugoslavenska narodna armija, uz pomoć srpskih paravojnih snaga, svim sredstvima pokušavala zauzeti grad. Već 28 godina obilježavamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, a tek smo sada došli do konačnog  popisa svih žrtava te godine. Trenutačno je na popisu 2717 osoba, ali s ostavljenom mogućnošću dodavanja imena, ako  se dođe do novih saznanja”, rekao je prilikom predstavljanja popisa u ponedjeljak navečer gvardijan Franjevačkog samostama i župnik Župe svetih Filipa i Jakova,  fra Ivica Jagodić, naveli su iz Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Na ovome popisu nalaze se poginuli hrvatski branitelji i pripadnici civilne zaštite u Vukovaru 1991. godine. Među njima su i oni zatočeni i ubijeni u Srpskim koncentracijskim logorima, ali i brojni nestali te veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz drugih krajeva Domovine i inozemstva došli braniti Vukovar.

foto: Franjevački samostan Vukovar/Lidija Dugan/Grad Vukovar

“Sada smo konačno kompletirali ovaj popis vukovarskih žrtava kako bismo upravo s preciznim podacima mogli raspolagati poradi naše povijesti i naše baštine za nove naraštaje zbog kojih svaka žrtva ima svoj smisao i ponos”, kazao je fra Ivica Jagodić.
Gvardijan Franjevačkog samostava naglasio je kako se ovim popisom “iskazuje trajan spomen svim vukovarskim žrtvama u Domovinskom ratu, što nas i povijest obvezuje kako se niti jedna žrtva ne bi zaboravila te kako se u budućnosti žrtva Vukovara i Vukovaraca ne bi umanjila ili krivo navodila i interpretirala. Postavljanjem ovoga popisa želimo zadržati u pamćenju sve žrtve. U molitvi i u ovome vjerničkom zajedništvu iskazan je pijetet svim nevino stradalima koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske – bez obzira na nacionalnost – poginuli, nestali, zatočeni ili stradali na bilo koji način”, dodao je.

Pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić rekao je kako se ovim popisom žrtava želi  “osobita pažnja iskazati onima koji još uvijek ne znaju gdje su njihovi najbliži, kojima se još uvijek ime nigdje ne navodi i ne spominje. Upravo se ovdje može nalaziti ta, barem mala, utjeha u najtežim danima kao što su Svi sveti i Dani sjećanja na žrtvu Vukovara. Sada se u dvorište Franjevačkog samostana u znaku vječne zahvale može donijeti cvijeće, zapaliti svijeće i pomoliti se nad svakim imenom.“

Početak provedbe ideje o prikupljanju imena svih vukovarskih žrtava krenuo je u vremenu došašća 2017. godine, kada je hodniku Franjevačkog samostana postavljen prvi neslužbeni popis koji je poslužio Vukovarcima da mogu prijaviti sve one koji nisu na popisu.

Kako bi što veći broj ljudi saznao za ovu inicijativu, bila je organizirana i press konferencija na kojoj je predstavljeno napredovanje prikupljanja imena žrtava. Uoči 18. studenoga 2018. godine organizirana je druga press konferencija s idejnim projektom i mjestom gdje će popis biti postavljen. 

Zahvala za ovo djelo prikupljanja žrtava pripada mnogima, a ponajprije radnom timu koji čine Antonija Zaoborni, Marija Hardi, Ena Mor i Darko Raguž, naveli su iz Franjevačkog samostana.

U prikupljanju podataka pomogli su Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar i ravnatelj dr. Ante Nazor, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i pomoćnik ravnatelja dr. Dražen Živuć, brojne udruge i društva iz bivše općine Vukovar te Ured državne uprave Vukovarsko-srijemske županije koji je provjerio sav popis, pod vodstvom tadašnjeg predstojnika, a danas ministra državne imovine Marija Banožića, dodaje se u priopćenju. 
Projekt postavljanja popisa s uređenjem dijela dvorišta Franjevačkog samostana izradila je Radionica arhitekture Goran Rako, a dizajn slova na popisu izradio je Goran Raukar. Svi radovi obavljeni su prema odobrenju Zdenke Predrijevac, pročelnice Konzervatorskog odjela u Vukovaru.