U Engleskoj otrovan bivši ruski špijun

Na klupi trgovačkog centra u britanskom gradiću Salisburyju u nedjelju poslijepodne nađeni su onesviješteni muškarac u 60-im godinama i žena u 30-ima. Na njima nije bilo vidljivih ozljeda. Kada su ih doveli u bolnicu, odjel na kojem su ih primili hitno je zatvoren.

Iz bolnice u Salisburyju priopćili su kako su muškarac i žena u kritičnom stanju nakon „izlaganja nepoznatoj supstanci“, a ubrzo je zatvoreno još nekoliko lokacija na kojima su 60-godišnjak i 30-godišnjakinja bili. Hitno su pozvani specijalci u zaštitnim odijelima kako bi napravili dekontaminaciju.

BBC je javio kako je muškarac 66-godišnji Sergej Skripal, Rus kojemu je Britanija dala azil 2010. godine, nakon ‘razmjene špijuna’ između Rusije i Amerike. Identitet žene još je nepoznat.

Sergej Skripal je umirovljeni ruski obavještajac s činom pukovnika. U Rusiji je 2006. godine osuđen na 13 godina zatvora zbog špijunaže u korist Britanije. Teretili su ga da je službi MI6 otkrivao identitete ruskih kolega na tajnim zadacima diljem Europe, prenosi 100posto.