U eksploziji u Kijevu poginuo osobni čuvar, zastupnik i još dvojica ranjeni

U eksploziji koja se u srijedu dogodila u Kijevu poginuo je osobni čuvar, a tri su osobe ranjene, među kojima zastupnik u ukrajinskom parlamentu Ihor Mosijčuk, rekli su ukrajinski dužnosnici opisujući izgred kao planirani napad.

Mosijčuk, član oporbene Radikalne stranke, primljen je u bolnicu, ali nije u životnoj opasnosti, a njegov osobni čuvar je izgubio život, rekao je stranački čelnik Oleh Ljaško.

Savjetnik u ministarstvu unutarnjih poslova Zorjan Škirjak rekao je da su istražitelji na mjestu nesreće, gdje se moglo vidjeti motocikl koji je raznesen blizu ulaza u televizijsku postaju.

“Četiri su osobe ranjene u eksploziji. Nažalost, jednu nismo mogli spasiti. Umrla je na putu u bolnicu od zadobivenih rana”, rekao je.

Glasnogovornica kijevske policije Oksana Bliščik rekla je da su vlasti u 21.05 sati po srednjoeuropskom vremenu primile informaciju o eksploziji automobila u četvrti Solomenski u Kijevu.

Policija zasad nije komentirala tko su mogući osumnjičenici ni koji su motivi napada, ali je Ljaško rekao da je izgred nesumnjivo politički motiviran.

“Napad na Mosijčukov život je povezan s njegovim poslom i s političkim položajem”, rekao je na Facebooku.

Nakon izbijanja proruske pobune u istočnoj Ukrajini 2014., raste broj izgreda izvan zone sukoba u kojima se koristi eksploziv, ali su bombaški napadi razmjerno rijetki.

Zastupnik Radikalne stranke Evhen Deidei objavio je na Facebooku fotografije s mjesta događaja na kojemu se vidi izgorjeli motocikl ispred uništenog automobila.

“Sudeći po oštećenjima na automobilu i rupama od krhotina u vratima, eksplozija je bila dosta snažna”, rekao je.

Škirjak je rekao da je među trojicom ozlijeđenih u eksploziji i politički analitičar Vitalij Bala.

Hina