U “Đuri Đakoviću” 54 radnika još čeka plaće – Spremni na badnju noć na Markovom trgu

Slavonski Brod, 02.12.2019 - Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak je u Slavonskom brodu, nakon sastanka sa sindikatima, županom Brodsko-posavske županije Danijelom Marušićem i članovima uprave Đuro Đaković grupe izjavio da se radi na iznalaženju pravnog okvira za isplatu plaće radnicima za listopad te da bi nova uprava mogla biti izabrana na rok od šest mjeseci. foto HINA/ ik

Plaće za listopad nisu dobili radnici tvrtke “Đuro Đaković – Industrijska rješenja”, njih 54, a na konferenciji za novinare u srijedu za to su okrivili staru Upravu “Đuro Đaković grupe”, koja je “kočila ugovaranje poslova, a stari i novi kupci stalno se javljaju radi poslovne suradnje”.

Zbog mogućnosti da je “Đuro Đaković grupu” pogodila sudbina Brodogradilišta Uljanika, Savez metalaca Hrvatske – Industrijski sindikati i Savez samostalnih sindikata u srijedu su javno pozvali predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da se uključi u rješavanje problema. Sindikati poručuju da su za razgovore spremni od 19. do 23. prosinca u 15 sati. U protivnome – radnici “Đuro Đaković grupe” bit će prisiljeni doći na prosvjedni skup 24. prosinca u 15 sati i dočekati Božić na Markovu trgu.

Sindikalni povjerenik u tvrtki “Đuro Đaković – Industrijska rješenja” Stjepan Mirković na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da su zadnji posao odradili u rujnu.  “Nakon toga dio kolega je uz otpremnine napustio tvrtku, a sad je postala upitna i njihova isplata, te su pokrenuli blokadu računa tvrtke”, rekao je sindikalni povjerenik Mirković.

“Radili smo poslove koje nitko u Hrvatskoj, a ni šire ne radi. To su skupi poslovi sa specijalnim strojevima koje ne može svatko raditi”, rekao je Mirković, ističući da je riječ o usko specijaliziranim poslovima, izradi suspremnika, posuda pod tlakom i onih za naftnu industriju. Postavio je pitanje zašto se ta tvrtka gasi kad se najavljuje tri do četiri milijarde investicija u Rafineriji Rijeci.

“To su poslovi upravo koje mi radimo. Čini mi se da su mutni poslovi u igri. U ožujku je ministar Horvat rekao kako će za nas ove godine biti jako puno posla, a dogodilo se sasvim suprotno. Možda iz Uprave sad čekaju da i mi odemo, ali nećemo jer se nadamo da će doći netko i trebati ove poštene i vrijedne radnike”, rekao je Mirković, ističući da oni i radnici ne vjeruju izjavama o velikim poslovima jer će, dodao je, sve to nestati kad prođu izbori.

Od 200-tinjak radnika u tvrtki “Đuro Đaković – Industrijska rješenja” ostalo je njih 54, od kojih je polovica u proizvodnji, a polovica u administraciji.

“Upiti partnera su svakodnevi i pokretanje proizvodnje može se organizirati vrlo brzo. I mi smo u svakodnevnom kontaktu s 50-ak kolega koji su se u kratkom roku spremni vratiti u tvrtku”, rekao je  Mirković i dodao kako su zahvalni učiteljima i svim građanima koji su bili uz njih proteklih mjeseci.

“Sada se osjećamo izdvojeno iz ove priče o ‘Đuri Đakoviću’. Za sedam dana je Božić. Što da kažem svojoj djeci? Čiko nije imao novca da isplati plaću tati. Hoće li tako i predsjednica svojoj djeci reći, hoće li tako i ministar Horvat reći svojoj djeci? Očito je da nikoga ne zanima kako smo došli u ovu situaciju. Toliko se uprava i direktora promijenilo i nikom ništa”, istaknuo je.

Isplatu plaća predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je 14. prosinca, tijekom predizbornog skupa u Slavonskom Brodu, za ponedjeljak, 16. prosinca.

“U ‘Đuri’ je nekad je radilo 20.000 ljudi, a da sad ne može raditi 1500 radnika – to je jako žalosno”, rekao je član Radničkog vijeća u tvrtki “Đuro Đaković – Industrijska rješenja” Dejan Smajić. Račun je blokiran zbog duga od 800.000 kuna, a radnici vjeruju da taj iznos nije sporan i da se lako može pronaći novac za podmirenje tog duga.