U devet mjeseci novoregistrirano 1.442 traktora

U prvih devet mjeseci ove godine ukupno je u stanicama za tehnički pregled novoregistrirano 1.442 traktora što je za 530 komada ili 56 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj.

Trend stabilnog rasta novoregistriranih traktora, kako navode, traje već četvrtu godinu. Tako je u prvih devet mjeseci 2016. broj novoregistriranih traktora gotovo udvostručen u odnosu na isto razdoblje 2015. godine (sa 192 na 335), u devet mjeseci 2017. ih je novoregistrirano 664, a u devet mjeseci lani 912.

Iz Udruge napominju i kako je nastavljen rast prodaje traktora, sa Belarus traktorima, pa je sa tim traktorima prodaja dosegla gotovo 1.500 komada, što je daleko najveća prodaja u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci.

Budući da Belarus traktori, novi i/ili rabljeni, ne završavaju na našim poljima, bez njih, još do sada nismo prešli 1.000 novoregistriranih traktora u prvih devet mjeseci ove godine već je prodano 885 komada, što je 196 traktora više nego u devet mjeseci 2018. koliko je prodano, također bez Belarus traktora, ističu iz Udruge.

Navode i da su najprodavaniji traktori u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci i dalje John Deere sa 176 traktora (20 posto ukupne prodaje bez Belarusa). Slijede ih Lamborghini sa 91 komadom, zatim Deutz sa 83 traktora i potom New Holland sa 68 traktora.

Iz Udruge ističu kako je zabrinjavajući pad prodaje domaćih proizvođača traktora – Hittnera i posebno Labinprogresa, posebice kada se zna da je enorman porast prodaje rabljenih traktora posebno u njihovoj kategoriji.

Podaci o prodaji rabljenih traktora se objavljuju polugodišnje pa je tako u prvom polugodištu ove godine kod naših kupaca registrirano 2.125 komada, što je rast u odnosu na isto razdoblje lani kada ih je registrirano 844.