U Dalju obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja

Na današnji dan, 1. kolovoza 1991. godine, jedinice 51. motorizirane brigade Jugoslavenske narodne armije s pridruženim jedinicama teritorijalne obrane, napale su šire područje Dalja i Erduta te započele prodor u Dalj.
Nošeni plemenitim ciljem obrane suvereniteta Republike Hrvatske, policijski službenici Policijske postaje Dalj toga su dana, s pripadnicima Zbora narodne garde, Civilne zaštite i s lokalnim stanovništvom, pokušali obraniti Dalj od daleko brojnijeg i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Iako izloženi stalnom granatiranju, držali su hrabro svoje položaje.
Nakon što su odbili ultimatum za bezuvjetnu predaju, neprijatelj je tenkovima i svim raspoloživim snagama krenuo prema policijskoj postaji. Istodobno je započeo snažni otpor hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde, Civilne zaštite i mještana Dalja. Žestoka i neravnopravna borba trajala je sve do deset sati, kada je ispaljeni tenkovski projektil, iz smjera pravoslavne crkve, pogodio policijsku postaju i potpuno je uništio. Hrvatski branitelji koji nisu poginuli od projektila brutalno su ubijeni.
U znak sjećanja, danas je u Dalju obilježena godišnjica tog tragičnog događaja.
Obilježavanje je započelo u 8 sati paljenjem svijeća pred spomenikom poginulim mještanima Aljmaša 1991. i puštanjem vijenaca iz policijskog plovila u Dunav u Aljmašu u spomen na prognano stanovništvo Aljmaša, Dalja i Erduta.
Izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, državna tajnica Irena Petrijevčanin je pred spomenikom pozdravila sve prisutne te istaknula kako se u začecima rata, na današnji dan prije 32 godine u Dalju, dogodio jedan od tragičnijih događaja Domovinskog rata, napad agresora na Policijsku postaju Dalj.
„Ljudi koji su preživjeli ovaj šlep i ove događaje, koji su izgubili svoje bližnje i preko noći izgubili sve što imaju, i dalje imaju živu traumu. To je nešto što se ne zaboravlja. Neki imaju i dvostruku bol jer nije otkriveno gdje su njihovi nestali. I osobno dobro pamtim ovaj šlep na kojem sam i sama bila“, rekla je državna tajnica Petrijevčanin.
Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je istaknuo da je itekako važno prisjećati se ovoga dana Domovinskog rata 1991. godine kada je u napadu agresora na Policijsku postaju Dalj poginulo 20 policijskih službenika, 15 pripadnika Zbora narodne garde i 4 pripadnika Civilne zaštite.
„Policija je tada bila jedina organizirana snaga koja je mogla pružiti otpor agresoru. Naši policajci su pokazali iznimnu hrabrost, požrtvovanost, odbili su predaju i dali svoje živote za Domovinu. Danas se sjećamo svih 765 poginulih i 22 nestalih hrvatskih redarstvenika“, rekao je glavni ravnatelj policije.
Izaslanik ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec izjavio je da je 1991. godine Republika Hrvatska bila mlada država koja je uspostavila svoje institucije policiju, vojsku i civilnu zaštitu.
Svi su dali svoj obol u stvaranju Republike Hrvatske. Civilna zaštita u to vrijeme nije brinula o civilnom stanovništvu već je bila logistička potpora oružanim snagama“, rekao je Zvonko Grgec.
Svijeće su zapaljene i pred Spomen-obilježjem poginule pripadnike prve satnije, prve bojne, treće gardijske brigade Hrvatske vojske u Erdutu.
Komemoracija za poginule policajce, pripadnike Zbora narodne garde i Civilne zaštite počela je u 9,30 sati ispred Postaje granične policije Dalj.
Pred Spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima, počast poginulima odali su članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova, državna tajnica dr.sc. Irena Petrijevčanin, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Špiro Janović, izaslanik ministra obrane umirovljeni general-bojnik Željko Živanović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, načelnik Postaje granične policije Dalj Saša Rebolj, izaslanici ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite Zvonko Grgec i Stjepan Draganić, generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj don Marko Medo, zapovjednik zapovjedništva za obuku i doktrinu Fran Krsto Frankopan brigadni general Željko Ljubas, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, saborski zastupnik Goran Ivanović te mnogi drugi uzvanici.
Nakon komemoracije u Crkvi svetog Josipa u Dalju, održana je sveta misa za poginule branitelje. Misu je predvodio don Marko Medo.
Ove godine održana je i Memorijalna utrka Dalj ’91. na kojoj su sudjelovali policijski službenici, vojnici i pripadnici civilne zaštite, a na igralištu Osnovne škole Dalj odigran je i tradicionalni malonogometni Memorijalni turnir Dalj ’91 u kojem su pobjedu odnijeli djelatnici PGP Dalj.
Sudionicima Memorijalne utrke Dalj ’91. zahvalnice je uručio glavni ravnatelj policije Nikola Milina dok je najuspješnijim ekipama tradicionalnog malonogometnog Memorijalnog turnira Dalj ’91. pehare uručila izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državna tajnica Irena Petrijevčanin.