U Dalj Planini komemoracija za 20 civila mađarske nacionalnosti ubijenih ’91

Izvor: FB

Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj u nedjelju je u Dalj Planini održala komemorativni skup u spomen na 20 civila mađarske nacionalnosti koje su, u vrijeme okupacije, ubili pripadnici srpskih paravojnih formacija, tijekom studenog i prosinca 1991.

Riječ je o civilima s područja Dalj Planine koje su, nakon okupacije tog dijela Slavonije, ubili pripadnici srpske dobrovoljačke garde pod zapovjedništvom Željka Ražnjatovića Arkana iz tadašnjeg Centra za obuku teritorijalne obrane u Erdutu.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics ocijenio je da komemoracija za 20 ubijenih Mađara u Dalj Planini predstavlja jedan od najtužnijih događaja u mađarskoj zajednici.

Ovdje čovjek može osjećati samo bijes i ogorčenje, jer ako to usporedimo sa nedavnom komemoracijom u Laslovu, koje je bilo južna osječka obrambena linija i gdje su žrtve mađarske zajednice, kao i u Vukovaru prije toga, bile posljedice rata, ovdje su ubijeni civili samo zato što su bili Mađari, rekao je Jankovics.

Tu je, smatra, počinjen zločin razmjera genocida, jer su ubijene i istrijebljene cijele obitelji u Daljskoj Planini.

Na pitanje novinara što je s počiniteljima toga zločina, Jankovics je odgovorio da su nakon nakon 29 godina, u lipnju prošle godine, za taj zločin pred Međunarodnim sudom u Haagu presuđeni Franko Simatović i Jovica Stanišić, pripadnici srbijanske tajne službe.

D.Prša/H.