U Đakovu predstavljen projekt prekogranične suradnje za starije osobe ReGerNet

foto px

Projekt prekogranične suradnje Interreg – IPA CBC, ReGerNe – za pomoć starijim i nemoćnim osobama predstavljen je u utorak u Đakovu, a ukupan iznos projekta za sva četiri  partnera je oko 526 tisuće eura.

Sporazum o suradnji na tom projektu potpisali su u srpnju ove godine đakovački Dom za starije i nemoćne osobe, Gerontološki centar – socijalno-zdravstvena ustanova za zbrinjavanje odraslih iz Subotice, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek i Dom za stare i umirovljenike Apatin.

Riječ je projektu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020., sufinancira se sredstvima EU, a nositelj projekta je spomenuta ustanova iz Subotice, dok su ostale ustanove partneri, rečeno je na konferenciji za novinare u hotelu “Đakovo”.

Projekt se treba realizirati tijekom dvije godine; počeo je 15. srpnja, a treba bi biti okončan zaključno 14. srpnja 2019. godine.

Ukupan iznos projekta za sva četiri  partnera je 526.361 eura.

Iznos proračuna odobrenog kroz ovaj projekt za đakovački Dom za starije i nemoćne je 86.848 eura, od čega postoji mogućnost da 15 posto sufinancira Osječko-baranjska županija, rekla je ravnateljica đakovačkog Doma Branka Barna. Dodala je kako će ta sredstva biti za realizaciju gerontološkog kluba, tj. dnevnog boravka za 25 starijih i pet mlađih osoba s poteškoćama u razvoju.

Program je usmjeren širenju izvaninstitucionalne skrbi za starije, edukaciji stručnih djelatnika i razvijanju međusobne suradnje partnera, rekao je u ime subotičkog Gerontološkog centra Danijel Horvat.

Razmjena iskustava u skrbi o starijim osobama pomoći će svima koji sudjeluju u projektu, naglasila je ravnateljica Doma iz Apatina Slađana Živkov.

Negativna demografska slika i sve veći broj starijih i nemoćnih zajednički je problem i s jedne i druge strane granice, ustvrdio  je ravnatelj osječkog Doma za starije i nemoćne Vjekoslav Ćurić.

Hina