U Crikvenici Spomen obilježje Vukovaru i vukovarskim žrtvama

U Crikvenici Spomen obilježje Vukovaru i vukovarskim žrtvama

U Crikvenici je u subotu otkriveno Spomen obilježje Vukovaru i žrtvi toga grada u Domovinskom ratu te hrvatskoj pobjedi i samostalnosti, a izaslanica premijera, Majda Burić istaknula je da je Vukovar bio i ostaje simbolom otpora agresoru, simbol ustrajnosti, ljubavi i žrtve.

Spomenik nazvan „Vječnim plamenom“, nalazi se u Vukovarskoj ulici, u sjeverozapadnom dijelu grada.

U Crikvenici Spomen obilježje Vukovaru i vukovarskim žrtvama

Uz izaslanicu predsjednika Vlade RH, Majdu Burić, Spomen obilježje Vukovaru zajedno su otkrili izaslanik ministra hrvatskih branitelja Darko Nekić, izaslanik ministra obrane brigadni general  Željko Živanović, izaslanik vukovarskog gradonačelnika  Dražen Kobašević i crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina.

Vukovar je bio i ostaje simbolom otpora agresoru, simbol ustrajnosti u gotovo tromjesečnoj obrani grada, simbol upornosti, ljubavi i žrtve za slobodnom domovinom Hrvatskom, rekla je Burić.

Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade RH proglasio 18. studenoga, dan pada Vukovara, blagdanom i Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Spomenik nazvan Vječnim plamenom povezuje ova dva grada prijatelja, Vukovar i Crikvenicu, vječnim plamenom koji u tom gradu-heroju gori u znak sjećanja i zahvalnosti prema poginulim braniteljima i građanima Vukovara, rečeno je.

Spomenik je blagoslovio fratar fra Ivan Gavran, župnik župne crkve sv. Antona u Crikvenici.

Prigodnoj svečanosti nazočili su i predstavnici Grada Vukovara koji su kao prognanici bili u vrijeme Domovinskog rata smješteni u Crikvenici.

Spomenik „Vječnim plamenom“, svojom formom kojom dominira slovo „V“, simbolizira početno slovo u imenu Vukovara i Victory, pobjedu. Vječni plamen simbolizira trajno sjećanje na hrabre ljude koji su dali živote za slobodu Domovine i na događaje od nacionalnog značaja.

U dvama željeznim formatima što čine slovo V upisan je tekst: „Vukovar 18.11.1991.“ i „Crikvenica – pamti” (prevedeno na engleski, njemački, francuski)  “remembers. erinnert, se souvient“. Plamen je simbolično prikazan svjetlećim pravokutnikom što je ujedno i oznaka državnosti. Skulptura je visoka 150 centimetara. Autorica je akademska kiparica Vesna Rožman Postić, koju je izabralo povjerenstvo sastavljeno od likovnih stručnjaka i predstavnika Grada Crikvenice, u sastavu Branka Arh, Silvija Huljina, Vjekoslava Glavan Suzana Kljuš i Josip Friš.