U Čileu najveći godišnji skup hrvatske dijaspore

U Čileu se održava dosad najveći godišnji skup hrvatske dijaspore Južne Amerike. Sudjeluju izaslanici hrvatskih udruga iz sedam država te službeni predstavnici Republike Hrvatske.

Ideja za približavanjem i okupljanjem hrvatskih zajednica i njihovih potomaka raspršenih po Čileu, Boliviji, Ekvadoru i Peruu potekla je krajem veljače 2015. godine inicijativom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Santiago de Chileu i hrvatske zajednice i njihovi predstavnici prihvatili su je s entuzijazmom. Zahvaljujući zajedničkom naporu ostvarila su se dva godišnja susreta – u Limi (Peru) i Santa Cruz de la Sierri (Bolivija) gdje su se priključile druge zajednice iz Argentine, Kolumbije i Paragvaja.

Najveće ovogodišnje okupljanje hrvatske dijaspore počelo je sinoć koktelom dobrodošlice na kojem su govorile su hrvatska veleposlanica u Čileu Nives Malenica i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Zdravka Bušić. Zdravka Bušić je istaknula kako može slobodno reći da hrvatski lobi instinktivno postoji u Čileu pa i na cijelom kontinentu, a da njihovi članovi nisu toga niti svjesni. Zato ga treba probuditi i učiniti učinkovitim i aktivnim.

Nakon službenog otvorenja publiku su zabavljale hrvatske folklorne skupine. Službeni dio skupa počinje danas plenarnom sjednicom nakon koje će se po stručnim skupinama razgovarati o modelima ulaganja u Hrvatsku, poboljšanju trgovinskih odnosa ovdašnje dijaspore s matičnom državom, očuvanja hrvatskog identiteta kao i osnivanju virtualnog muzeja hrvatske dijaspore u Južnoj Americi. Tamošnji Hrvati, kojih prema nekim podacima ima oko pola milijuna, žele imati svog predstavnika u Hrvatskom saboru i podupiru prijedlog o glasovanju elektroničkim putem.