U četvrtak slijedi potpisivanje Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe

D.Prša/Nacionalno

Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe trebao bi biti potpisan u četvrtak u Banskim dvorima, a njime je ugovorena osnovica plaće u visini od 5.421,54 kuna s primjenom od 1. studenoga.

Trajanje TKU-a je četiri godine s početkom primjene od 1. prosinca, a Vlada će osigurati primjenu dosadašnje razine prava za studeni.

Među najvažnijim odrednicama TKU-a su naknade za prijevoz na posao – ako ne postoji organizirani javni prijevoz, zaposlenicima koji putuju osobnim automobilom umjesto naknade od 0,75 kuna po kilometru isplaćuje se naknada od 1 kune po kilometru, uključujući i troškove mostarine i tunelarine, ali ne i cestarine.

Utvrđeno je kako će se božićnica i regres redovito isplaćivati, o konkretnom iznosu će se pregovarati svake godine, a ako do dogovora ne dođe zajamčen je zadnji prethodno isplaćeni iznos (1250 kuna). Tako će i u 2017. godini božićnica biti isplaćena u visini od 1250 kuna.

Jubilarna nagrada isplatit će se u iznosu od 1800 do 9000 kuna za neprekinuti staž od pet do 45 godina.

Otpremnina je osigurana u iznosu od tri proračunske osnovice (9978 kuna), a zadržano je i pravo zaposlenika s 30 godina i više staža u obrazovanju na povlaštenu otpremninu.

Dnevnica je osigurana u iznosu od 170 kuna. Naknada plaće za bolovanje osigurana je u iznosu 85 posto prosjeka plaće zaposlenika u zadnja 3 mjeseca, odnosno 100 posto prosjeka plaće zaposlenika u zadnja 3 mjeseca ako je privremena nesposobnost za rad nastala zbog ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Dar za djecu osiguran je u iznosu od 500 kuna za svako dijete, a pravo je prošireno i na posvojitelje i skrbnike.

Sistematski pregledi do 50 godina starosti obavljat će se svake tri godine, a od 50 godina svake dvije godine, u iznosu od 500 kuna, utvrđeno je TKU-om za javne službe. (Hina)