U Čazmi održana godišnja skupština Hrvatske udruge uzgajivača Gidran pasmine konja

U Čazmi je sinoć održana godišnja izborna skupština Hrvatske udruge uzajivača Gidran pasmine konja. 2008. godine u Hrvatskoj je samo 5 vlasnika grla pasmine Gidran uzgajalo tek 7 konja.
Osnivanjem Povijesne postrojbe i Uzgojne organizacije 2009. godine počinje selekcijski uzgoj Gidran pasmine konja u RH, a prije toga su grla ove pasmine bila upisana kao hrvatski toplokrvnjaci ili hrvatski športski konji, iako povijest uzgoja ove pasmine u Lijepoj našoj postoji još i u 19. stoljeću.
U posljednje 4 godine broj grla Gidran pasmine konja je skoro udvostručen, a broj uzgajivača te županija na čijem području se ova vrijedna pasmina uzgaja u stalnom je porastu. U 2017. broj grla popeo se na ukupno 82 s tendencijom da iduće godine dostigne i brojku 100.
Na skupštini su, osim članova udruge, bili nazočni i brojni uzvanici; profesori te predstavnici institucija nacionalne i lokalnih vlasti. Skup je pozdravila i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Jasna Vaniček-Fila.
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak na skupštini je istaknuo:
“Ministarstvo poljoprivrede surađuje s Udrugom kako bi članovi zajedno s nadležnim institucijama, a po uzoru na srednjoeuropske zemlje u okruženju, u dogledno vrijeme registrirali ovu svestranu pasminu s potencijalom da se ista koristi, kako u športske, turističke, tako i u vojno-sigurnosne svrhe.
Uzgoj toplokrvnih, ali i hladnokrvnih pasmina konja u RH ima dugu tradiciju i povijest, a u posljednje vrijeme ovaj sektor bilježi trend oporavka i razvoja čemu doprinose i nove mjere ministarstva” kazao je Majdak.