U Budičini pijetet poginulima, u prigodi blagdana Male Gospe

U Budičini je proslavljen blagdan Male Gospe i patron sela.

Sv.Misu i potom molitvu za pokojne hrvatske branitelje i za sve žrtve pale u 2.svjetskom ratu,  predvodio je župnik Igor Barisić.

Nazočili su u ime grada Petrinje, zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb, predstavnici mjesnog odbora Budičina te predstavnici političkih stranaka i roditelji poginulih Hrvatskih branitelja.

Sv.Misu u Budičini predvodio je župnik fra.Igor Barišić.

Nakon svete Misi položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve žrtve stradale na tom području tijekom 2.svijetskog rata i sve poginule tijekom Domovinskog rata.

Zamjenica grdonačelnika grada Petrinje tom prigodom kazala je:

“Sve vas srdačno pozdravljam u ime naseg grad.gosp.DD i u svoje osobno ime.Svima zelim zagovor i zastitu nase Male Gospe, Kraljice Hrvata.

Kako smo u mijesecu u kojem obilježavamo “Dane sijećanja” na sve naše poginule i nestale heroje Domovinskog rata, ne mogu, da se ne sjetim kako smo 90-ih s krunicama u rukama ili oko vrata uspjeli pobijediti daleko moćnijeg neprijatelja, zato sto je Nebo bilo na strani Istine, zagovor Majke Marije s nama…

Mala Gospa , blagdan rodenja BDM slavimo danas, i jos samo slavimo zemaljsko rođdenje Isusa K. i rodenje Ivana Krstitelja, te naravno , rođdenje za vječnost, Veliku Gospu, Uskrs i Glavosjek Ivana Krstitelja. Inače za svetce se slavi samo dan njihovog rođenja tj.prelaska u Vječnost” – kazala je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kleb.

U svom je govoru još dodala:

“Mala Gospa je rodena bez ljage istočnoga grijeha i kao takva je mogla postati Bogomajka.

Unatoč svemu približila se nama smrtnicim na tisuću načina, prošla je siromaštvo, neimaštinu, izbjeglištvo, progon, mučenje sina jedinca na najgori način, ogovaranje, izrugivanje sredine, mržnju zlih jezika.

Kad ju je Isus na križu ostavio apostolu Ivanu za majku, darovao je i nama svima Nebesku Majku, samu dobrotu i ljepotu…ostavio nam je utočiste u ovoj suznoj dolini, našu Zagovornicu, nasu Kraljicu. A zašto nama ide ovako slabo , zašto su ljudi rezignirani, malodušni, upitala je nazočne dr. Kaleb ?

Zašto je kod nas sve tako relativno, tako obescjenjeno, zašto ništa nije više sveto ?

Kazl je da krsćani su postali profani, idu za svijetom, za ispraznošću, a zadaća je posredovati vječnu ljepotu, onu ljepotu koju Bog daje, nad kojom se čovjek divi i od čega živi. Naša Gospa vraća čovjeku to izgubljeno dostojanstvo i donosi ljepotu Neba. Bio zagovor i zastita Majke s svima nama, bile su to riječi zmjeniceoslve grdodnčelnik grd Petrinje Viktorije Kleb, prigodom proslave i blgoslova Male Gospe u Budičini.