Povezite se

Izdvojeno

U Bodegraju, na mjestu masovne grobnice obitelji Šajnović, otkrivena 80. golubica

Objavljeno

-

 Na mjestu masovne grobnice u Bodegraju, u blizini Okučana, u ponedjeljak je otkriveno 80. spomen-obilježja golubice, čime je odana počast trima članovima obitelji Šajnović koji su ubijeni na tom mjestu za okupacije Hrvatske 1991. godine.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao kako “nikad nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih događaja”.

“Naša je dužnost da trajno promičemo istinu. Masovne grobnice svjedoče o strašnim zločinima koji su prouzročili brojne obiteljske tragedije. Mnogi civili, kao i članovi obitelji Šajnović, stradali su samo zbog toga što su bili Hrvati”, rekao je na svečanom otkrivanju spomenika ministar Medved.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj otkriveno oko 150 masovnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 2162 osobe – hrvatski branitelji i civili od kojih je identificirano 1948. S pojedinačnim grobnicama ekshumirani su posmrtni ostatci 3999 osoba. Kako je rekao Medved, još se 1480 osoba vodi kao nastale, a za grobove 412 ubijenih još se ne zna. 

Tomo Medved je prenio poruku predsjednika Vlade da se sačuva zajedništvo kakvo je bilo za Domovinskog rata. Ujedno je rekao kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja “ažuriralo aktivnosti da bi se pronašli nestali, što je pitanje domoljubne odgovornosti”.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Pero Ćosić je rekao kako otkrivanjem 80. spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice, i to mjesto postaje simbol ratnog stradanja i patnje. Istaknuo je kako odgovorni za takve zločine nisu odgovarajuće kažnjeni, ali, dodao je, zastara za takve zločine ne postoji.

Izaslanik hrvatske predsjednice, brodsko-posavski župan Danijel Marušić je rekao kako je uz oca i majku, Stanka i Mariju Šajnović, na tom mjestu ubijeno i njihovo malodobno dijete, mali Renato, koji je imao samo sedam godina.

Na području Slavonskog Broda ubijeno je 28 djece, što je jedan školski razred. Zbog toga, rekao je župan Marušić, spoznaje o Domovinskom ratu moramo prenositi na naše mlade kako bi znali cijeniti slobodu i domovinu.

Pozdravljajući nazočne, načelnik općine Okučana Aca Vidaković je rekao kako moramo živjeti za budućnost, ali da ne zaboravimo prošlost.

Spomen-obilježje su otkrili Ivan Šajnović, unuk ubijenih, i ministar Tomo Medved. Zajedničku su molitvu predvodili i spomenik blagoslovili dekan novogradiški i vojni kapelan Željko Volarić i okučanski župnik Mario Radman.

Uz spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće članova obitelji Šajnović i drugih članova obitelji poginulih branitelja, zajedničkog izaslanstva Predsjednice RH, Vlade i Hrvatskoga sabora te Brodsko-posavske županije, Općine Okučana i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije