U Bodegraju, na mjestu masovne grobnice obitelji Šajnović, otkrivena 80. golubica

 Na mjestu masovne grobnice u Bodegraju, u blizini Okučana, u ponedjeljak je otkriveno 80. spomen-obilježja golubice, čime je odana počast trima članovima obitelji Šajnović koji su ubijeni na tom mjestu za okupacije Hrvatske 1991. godine.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je rekao kako “nikad nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih događaja”.

“Naša je dužnost da trajno promičemo istinu. Masovne grobnice svjedoče o strašnim zločinima koji su prouzročili brojne obiteljske tragedije. Mnogi civili, kao i članovi obitelji Šajnović, stradali su samo zbog toga što su bili Hrvati”, rekao je na svečanom otkrivanju spomenika ministar Medved.

Istaknuo je da je u Hrvatskoj otkriveno oko 150 masovnih grobnica iz kojih su ekshumirani posmrtni ostatci 2162 osobe – hrvatski branitelji i civili od kojih je identificirano 1948. S pojedinačnim grobnicama ekshumirani su posmrtni ostatci 3999 osoba. Kako je rekao Medved, još se 1480 osoba vodi kao nastale, a za grobove 412 ubijenih još se ne zna. 

Tomo Medved je prenio poruku predsjednika Vlade da se sačuva zajedništvo kakvo je bilo za Domovinskog rata. Ujedno je rekao kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja “ažuriralo aktivnosti da bi se pronašli nestali, što je pitanje domoljubne odgovornosti”.

Izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Pero Ćosić je rekao kako otkrivanjem 80. spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice, i to mjesto postaje simbol ratnog stradanja i patnje. Istaknuo je kako odgovorni za takve zločine nisu odgovarajuće kažnjeni, ali, dodao je, zastara za takve zločine ne postoji.

Izaslanik hrvatske predsjednice, brodsko-posavski župan Danijel Marušić je rekao kako je uz oca i majku, Stanka i Mariju Šajnović, na tom mjestu ubijeno i njihovo malodobno dijete, mali Renato, koji je imao samo sedam godina.

Na području Slavonskog Broda ubijeno je 28 djece, što je jedan školski razred. Zbog toga, rekao je župan Marušić, spoznaje o Domovinskom ratu moramo prenositi na naše mlade kako bi znali cijeniti slobodu i domovinu.

Pozdravljajući nazočne, načelnik općine Okučana Aca Vidaković je rekao kako moramo živjeti za budućnost, ali da ne zaboravimo prošlost.

Spomen-obilježje su otkrili Ivan Šajnović, unuk ubijenih, i ministar Tomo Medved. Zajedničku su molitvu predvodili i spomenik blagoslovili dekan novogradiški i vojni kapelan Željko Volarić i okučanski župnik Mario Radman.

Uz spomen-obilježje položeni su vijenci i zapaljene svijeće članova obitelji Šajnović i drugih članova obitelji poginulih branitelja, zajedničkog izaslanstva Predsjednice RH, Vlade i Hrvatskoga sabora te Brodsko-posavske županije, Općine Okučana i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.