Povezite se

BIH

U BiH uhićenja zbog krijumčarenja migranata, u Kladuši i dalje napeto

Objavljeno

-

Dvije osobe uhitila je u utorak policije u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su krijumčarili migrante u tu zemlju iz Srbije a njihovo privođenje dio je velike akcije koju dvije zemlje provode kako bi pokušali zaustaviti rastući val ilegalnih migracija. 

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priopćeno je kako su dvije osobe čiji identitet nije objavljen uhićene u Bratuncu u istočnoj Bosni, gradiću koji je smješten uz samu granicu sa Srbijom.

Uhićena dvojica dio su veće mreže koja je organizirala krijumčarenje migranata a tijekom njezina razbijanja ranije je uhićeno devet osoba s obje strane granice. Svi su pripadnici organizirane kriminalne skupine koja je migrante preko BiH prebacivala ka Hrvatskoj.

Akcija pod kodnim nazivom “Kajak” provedena je u suradnji bosanskohercegovačke policije i Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije uz potporu Policijskog središta jugoistočne Europe (SELEC), organizacije u čijem je članstvu jedanaest država šire regije. 

Istočne granice BiH slabo su zaštićene i nadzirane pa preko njih na stitie ilegalnih migranata svakodnevno ulaze iz pravca Srbije i Crne Gore.

Više od sedam tisuća migranata trenutačno je koncentrirano u Unsko-sanskoj župniji gdje čekaju priliku za nastavak puta prema Hrvatskoj i zatim drugim državama članicama Europske unije.

Tek za tri do tri i pol tisuće ilegalnih migranata osiguran je smještaj u nekom od prihvatnih centara u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši dok ostali i dalje borave na otvorenome lutajući ulicama tih gradića.

Lokalne vlasti, ali i stanovništvo sve su zabrinutiji takvim stanjem a kriza je eskalirala u Velikoj Kladuši gdje mještani od nedjelje blokiraju prilaz autobusima iz pravca Bihaća i ne dopuštaju iskrcaj ilegalnih migranata. 

“Mi smo još 2018. godine tražili da se migranti ravnomjerno rasporede u svim općinama a od tada se ništa nije dogodilo”, kazao je lokalnim medijima Fikret Bašić, predsjednik općinskog vijeća Velike Kladuše komentirajući prosvjede nezadovoljnih mještana.

BIH

BiH: obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom, samo jedna presuda

Published

on

Ilustracija

U mjestu Uzdolu u sjevernome dijelu Hercegovine u ponedjeljak je obilježena 27. godišnjica zločina nad 41 Hrvatom koje su pobili pripadnici bošnjačke Armije, za što je do sada nepravomoćno osuđen tek zapovjednik jedne postrojbe.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod spomenika na lokaciji Ceru u općini Prozor-Rama te se nastavilo mimohodom do Memorijalnog centra kod crkve Sv. Ivana Krstitelja, gdje je odana počast za 29-ero pobijenih hrvatskih civila i 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane.

Vijence su položili predstavnici rodbine ubijenih na Uzdolu, izaslanstvo općine Prozor-Rama, Korodinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Oružanih snaga BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH. Misu je predvodio fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Ratni zločin na Uzdolu počinili su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH pod zapovjedništvom Envera Buze u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993.
On je u prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH osuđen na 12 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti. Žitelji Uzdola nisu zadovoljni ni ovom presudom. Smatraju kako stvarni nalogodavci ovoga zločina i počinitelji nikada neće biti kažnjeni.

Najmlađe žrtve ovoga zločina bili su desetogodišnji Stjepan Zelić i njegova trinaestogodišnja sestra Marija Zelić, koji su ubijeni s majkom Ružom na kućnom pragu. U tome pokolju ubijena je i djevojčica Jadranka Zelenika (12). Najstarija žrtva imala je 87 godina.
Masakr u Uzdolu nije izoliran slučaj i izveden je u okviru operacije Neretva 03 Armije BiH. Samo nekoliko dana ranije, u Grabovici kod Mostara, bošnjačke postrojbe pobile su 32 civila hrvatske nacionalnosti.

Nekadašnji načelnik Glavnog stožera Armije BiH geeneral Sefer Halilović u Haagu je oslobođen optužbi za oba zločina.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Bivši časnik vojske bosanskih Srba uhićen zbog ratnih zločina

Published

on

Kako javljaju mediji BiH, bivši časnik vojske bosanskih Srba Ratko Đurković uhićen je u utorak pod sumnjom da je počinio ratne zločine.

Đurkovića (76) su u u obiteljskoj kući u mjestu Ugljevik u sjeverostočnoj Bosni uhitili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i odveli ga na ispitivanje.

Đurković je pod istragom zbog sumnje da je po zapovjednoj odgovornosti povezan s  ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Teočaku.

U tom su mjestu 1992. godine pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u kampanji entičkog čišćenja prognali stotine Bošnjaka a više od 60 ih je ubijeno.

Uhićeni Đurković je tijekom rata bio zapovjednikom bataljuna u vojsci bosanskih Srba i imao je čin bojnika.

 

Ucitavanje vijesti

BIH

Ministar sigurnosti: BiH ima i ‘koristi’ od migranata, deportacija je zanimjiva i seksi

Published

on

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić ocijenio je u subotu kako BiH ima financijske koristi od migrantske krize, a ideju o deportaciji migranata nazvao je “zanimljivom i seksi”, što je oštro osudilo nekoliko političarki u zemlji.

“Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisutstva migranata koji kupuju i troše“, rekao je državni ministar sigurnosti u intervju za Face televiziju.

Dodao je kako nije jednostavno deportirati migrante odgovarajući na komentare političara iz te zemlje.

“Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim, kako biste to učinili treba vam puno pretpostavki”, izjavio je Cikotić.

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina kontrolira migrantsku krizu iako ima razmjerno veliki broj migranata s obzirom na teritorij, stanovništvo i gospodarstvo.

Ministrov istup katastrofalnim je ocijenila ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo kazavši kako njegova Stranka demokratske akcije (SDA) želi zadržavanje migranata u zemlji.

„Uvaženi ministre, vi možete uživati u ‘seksi idejama’, ali vas pozivam da u interesu građana BiH i gospodarstvenika koji pokušavaju preživjeti u ovim teškim vremenima zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu“, istaknula je Đapo na svom Facebook profilu.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) u parlamentu Federacije BiH Sanela Prašović-Gadžo ocijenila je sramotnim istup ministra sigurnosti BiH navodeći kako su brojne žene seksualno zlostavljali migranti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije