U BiH uhićenja zbog krijumčarenja migranata, u Kladuši i dalje napeto

Dvije osobe uhitila je u utorak policije u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su krijumčarili migrante u tu zemlju iz Srbije a njihovo privođenje dio je velike akcije koju dvije zemlje provode kako bi pokušali zaustaviti rastući val ilegalnih migracija. 

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) priopćeno je kako su dvije osobe čiji identitet nije objavljen uhićene u Bratuncu u istočnoj Bosni, gradiću koji je smješten uz samu granicu sa Srbijom.

Uhićena dvojica dio su veće mreže koja je organizirala krijumčarenje migranata a tijekom njezina razbijanja ranije je uhićeno devet osoba s obje strane granice. Svi su pripadnici organizirane kriminalne skupine koja je migrante preko BiH prebacivala ka Hrvatskoj.

Akcija pod kodnim nazivom “Kajak” provedena je u suradnji bosanskohercegovačke policije i Uprave za borbu protiv organiziranog kriminala MUP-a Srbije uz potporu Policijskog središta jugoistočne Europe (SELEC), organizacije u čijem je članstvu jedanaest država šire regije. 

Istočne granice BiH slabo su zaštićene i nadzirane pa preko njih na stitie ilegalnih migranata svakodnevno ulaze iz pravca Srbije i Crne Gore.

Više od sedam tisuća migranata trenutačno je koncentrirano u Unsko-sanskoj župniji gdje čekaju priliku za nastavak puta prema Hrvatskoj i zatim drugim državama članicama Europske unije.

Tek za tri do tri i pol tisuće ilegalnih migranata osiguran je smještaj u nekom od prihvatnih centara u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši dok ostali i dalje borave na otvorenome lutajući ulicama tih gradića.

Lokalne vlasti, ali i stanovništvo sve su zabrinutiji takvim stanjem a kriza je eskalirala u Velikoj Kladuši gdje mještani od nedjelje blokiraju prilaz autobusima iz pravca Bihaća i ne dopuštaju iskrcaj ilegalnih migranata. 

“Mi smo još 2018. godine tražili da se migranti ravnomjerno rasporede u svim općinama a od tada se ništa nije dogodilo”, kazao je lokalnim medijima Fikret Bašić, predsjednik općinskog vijeća Velike Kladuše komentirajući prosvjede nezadovoljnih mještana.