U BiH odlučni zaustaviti gradnju Pelješkog mosta

Spor oko gradnje Pelješkog mosta između BiH i Hrvatske ponovo će biti otvoren pri čemu je moguća i međunarodna arbitraža poput one u slučaju morske granice u Savudrijskoj vali. Vladajuća bošnjačka SDA pridružit će se zahtjevu kojega je u parlamentu BiH pokrenula oporba da se taj projekt zaustavi sve dok se ne riješi otvoreno pitanje morske granice kod Neumskog zaljeva, najavio je predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac na izvanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Genjac je ustvrdio kako BiH nikada nije dala službenu suglasnost za gradnju Pelješkog mosta kao i da ne stoje argumenti da bi se on gradio u hrvatskim teritorijalnim vodama jer je potez između Komarne i Pelješca, kako su procijenili u SDA – podučje koje predstavlja međunarodni koridor za pristup BiH otvorenome moru.

Pri tom se pozvao na stajalište Predsjedništva BiH koje je sa sjednice 17. listopada 2007. pozvalo Hrvatsku da ne poduzima nikakve “jednostrane radove” na gradnji mosta. Dodao je kako Predsjedništvo BiH nije nikome dalo suglasnost da potpiše bilo kakav međudržavni sporazum o tome. Genjcu nije jasno kako je EK mogla odobriti sredstva za gradnju mosta “koji je ilegalan”.

Konvencija UN o pravu mora, kako to tumače u SDA, jasno precizira pravo BiH na priključni koridor od svojih teritorijalnih voda do otvorenog mora a on pak podliježe režimu slobodne plovidbe bez ikakvih ograničenja što uključuje zabranu gradnje umjetnih objekata na takvom plovnom putu. Analogiju vide u arbitraži o morskoj crti razgraničenja Hrvatske i Slovenije kojom je Slovenija dobila isti takav koridor.

“Netočne su tvrdnje da Hrvatska gradi most u svojim vodama jer je to međunarodni priključni koridor”, ustvrdio je Halid Genjac optužujući Hrvatsku da gradnjom Pelješkog mosta ugrožava teritorijalni suverenitet BiH i krši međunarodni pravni poredak.

Kao prvi korak ka zaustavljanju gradnje Pelješkog mosta u SDA su predvidjeli slanje pisma zastupnicima u Europskom parlamentu iz narodnjačkih stranaka od kojih će zatražiti potporu za reviziju odluke EK o dodjeli financijske pomoći Hrvatskoj za gradnju mosta.

Od Vijeća ministara BiH kojega vodi SDA-ov Denis Zvizdić u njegovoj stranci očekuju da postupi sukladno zahtjevima Zastupničkog doma parlamenta BiH od 5. srpnja i uputi prosvjednu notu Hrvatskoj te zatraži prekid svih radova uključujući raspisivanje natječaja za izvođača do rješavanja spornih pitanja. “Problem je moguće riješiti dogovorom uz poštivanje međunarodnog prava i suvereniteta BiH. U suprotnom sasvim je moguće da BiH poduzme korake za zaštitu svojih prava na međunarodnim sudovima”, kazao je Genjac.