U Beogradu uz četničke pjesme otvoren muzej ratnom zločincu Draži Mihailoviću

U Beogradu je otvoren muzej posvećen četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Spomen soba smještena je u Bregalničkoj ulici na mjestu gdje se nalazi obiteljska kuća Mihailovića, a u kojoj je četnički general živio do početka rata 1931.

Spomenik Draži Mihailoviću otkrio je poznati srpski akademik Matija Bećković, pišu beogradski mediji.

Spomenik bezgrobnog generala

Velik broj posjetitelja okupio se u Bregalničkoj ulici, pjevali su pjesme i mahali zastavama s Dražinim likom, piše Mondo.ba.

Prisutnima se obratio Bećković, a prije njega je nastupao guslar s terase na prvom katu. Na snimci koju je srpska novinarka Vanja Đurić podijelila na platformi X, vidi se da je svećenik blagoslovio Dražin kip.

“Braćo i sestre, dame i gospodo, u Bregalničkoj ulici na mjestu gdje mu je bila kuća, otkrivamo spomenik bezgrobnog generala. Njegova ulica se mogla zvati i Cerska ili Kajmakčalanska.

Taj spomenik treba nama, ne njemu. General Mihailović nema premca među srpskim novomučenicima. General Mihailović je proglašen izdajnikom, a time je i srpski narod izdajnički. Ponavljao je samo jedno, nikada nigdje i ni po koju cijenu pod kojom komandom nije bilo suradnje s okupatorom. Revizijom nazivaju otkrivanje istine. Bez pomirenja nema nade ni spasenja”, rekao je Bećković.

Rebailitiran 2015.

Spomen sobu četničkom generalu postavile su udruge Naša Drina i Boračka organizacija Srbije i Srpske. Šef obje udruge je Igor Braunović, direktor javne tvrtke Srbija šume i zastupnik Socijalističke partije Srbije.

Inače, Braunović je organizirao otkup Dražine kuće kako bi u njoj napravio muzej od 110 četvornih metara.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu je presudom rehabilitirao Dražu Mihailovića, dok je četnički pokret izjednačen s partizanskim.