U Belom Manastiru svečano otvoren Dom Mađara

Kao rezultat provedbe Vladinog Operativnog programa za nacionalne manjine i zaključaka Bilateralnog sporazuma o uzajamnoj zaštiti mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj, u Belom Manastiru je u subotu, 11. Studenog otvoren Dom Mađara, u vlasništvu Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

Osim velikog broja Mađara jedinog baranjskog grada i okolice, otvorenju su nazočili i supredsjedatelj Mješovitog odbora za uzajamnu zaštitu manjina Vlade Mađarske i Vlade Repbulike Hrvatske – Ferenc Kalmár (u ime Vlade Mađarske), te Milan Bošnjak (zamjenik supredsjedatelja, u ime Vlade Republike Hrvatske), Bahrija Sejfić zamjenica ravnatelja Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te gradonačelnik Grada Belog Manastira – Tomislav Rob.

Robert Jankovics/Foto: Nacionalno

“Ovaj Dom je dokaz da za mađarsku zajednicu ne postoji riječ „nemoguće”.

U rekordnom roku, tek nekoliko mjeseci, uspjeli smo iz „ničega” stvoriti Dom za mađarsku zajednicu u Belom Manastiru. Znak je to neprijeporne volje Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske da zajedno rade na pravima hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Nama je izuzetno drago da se 2018. Godine u Pecsuhu otvara jedino hrvatsko nacionalno kazalište izvan granica Lijepe naše, i to uz 100% financiranje Vlade Mađarske.

Vjerujem da će odnos prema nacionalnih manjina u Hrvatskoj i Mađarskoj biti i nadalje važna poveznica odnosa dvije prijateljske zemlje”, rekao je zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom Saboru, Robert Jankovics.