U Beču priređen 27. Hrvatski bal

Tradicionalni 27. Hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport priređen je u subotu navečer u svečanoj dvorani Sofiensaele u Beču.

Bal je okupio više od  500 Hrvata iz Beča i cijele  Austrije te njihove goste iz Hrvatske i prijatelje Austrijance.

Među gostima je bila i izaslanica hrvatskog premjera državna tajnica u ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić

“Radujem se  svaki put  dolasku na bal, koji je prigoda za zajedničko druženje i susrete Hrvata i Austrijanaca i tako snažno učvršćuje tisućljetnu povezanost Austrije i Hrvatske” rekla je Mađerić.

Hrvati koji žive u Austriji su most između dviju prijateljskih država, u Austriji su dobro integrirani, ali njeguju svoju kulturu i običaje što potvrđuje i ova  izuzetna kulturna manifestacija, dodala je.
Predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport te predstavnik Hrvata iz Austrije u savjetu hrvatske vlade za Hrvate izvan domovine Miroslav Piplica naglasio je da je bal postao tradicija, simbol zajedništva i okupljanja Hrvata i njihovih austrijskih prijatelja.
“Organizacijom bala kao i drugih kulturnih, sportskih i humanitarnih događanja  čuvamo hrvatsku vlastitost, jezik, kulturu i običaje u  Austriji te povezujemo iseljenu i domovinsku Hrvatsku” kazao je Puplica pozdravljajući nazočne.
Dodao je, da zajednica tijekom godine organizira stotinjak kulturnih, sportskih i humanitarnih priredbi gdje se okupi oko sto tisuća Hrvata i prijatelja Austrijanaca.
Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i sport osnovana 1990. koordinira 18  hrvatskih udruga i ima oko 5000 članova.
Izaslanica  hrvatske predsjednice veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković ocijenila je bal posebnom svečanošću i lijepom tradicijom zajedništva Hrvata u Austriji .
 Ove godine Hrvatski bal  ugošćuje izbor najljepše djevojke dijaspore  koja će imati prigodu sudjelovati  na izboru ” Miss Supranational Hrvatske ” koji će se održati u lipnju.
U zabavnom dijelu nastupaju klapa Maslina i tamburaški sastav Mejaši, a u posebnom programu narodnih pjesama i plesova KUD Posavski vez, KUD Busovača i KUD Bosanska Posavina iz Beča. (H)