U Barceloni prosvjed protiv pristaša nezavisnosti

Tjedan dana nakon zabranjenog referenduma, obilježenog policijskim nasiljem u Kataloniji, novi veliki prosvjed očekuje se u Barceloni protiv nezavisnosti te španjolske pokrajine, dok šef vlade Mariano Rajoy zahtijeva povlačenje “prijetnje” odcjepljenjem.

Pod geslom “Dosta! Urazumimo se” okupljanje u nedjelju podupire nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Marija Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao “bolešću”.

U subotu se na poziv građanske inicijative više desetaka tisuća osoba, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući “dijalog” između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najteže političke krize koju je zemlja doživjela od povratka na demokraciju 1977., nakon Francove diktature.

Mariano Rajoy ne predviđa dijalog sve dok separatistički čelnici te moćne autonomne regije ne odustanu od želje da proglase nezavisnost. “Želim da se prijetnja o proglašenju nezavisnosti povuče što je moguće prije jer ništa se ne može izgraditi ako ne nestane prijetnja nacionalnom jedinstvu”, izjavio je šef konzervativne vlade za španjolski dnevnik El Pais.