U Banjoj Luci raspoređena policijska pojačanja, pokušavaju potisnuti prosvjednike

Foto: Avaz

Jake policijske snage raspoređene su u utorak navečer u središtu Banje Luke kako bi se spriječilo očekivano masovno okupljanje građana i nastavak prosvjeda zbog uhićenja oca i majke mladića Davida Dragičevića koji traže istinu o ubojstvu svog sina.

Policajci sa štitovima i kacigama zapriječili su prilaze zgradama u kojima je sjedište predsjednika Republike Srpske i Narodne skupštine a pripadnici interventne polcije raspoređeni su i na Trgu Krajine s kojega su ranije tijekom popodneva uz uporabu sile rastjerali pripadnike prosvjedne skupine “Pravda za Davida”.

S tog je trga uz policijsku pomoć uklonjeno i improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku u Banjoj Luci, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.

Pripadnici skupine “Pravda za Davida” ipak su nastavili prosvjedovati i nakon što su silom potjerani sa središnjeg gradskog trga kružeći u koloni okolnim ulicama.

Kada su se okupili u parku preko puta trga na njih je nasrnuo policijski kordon te su ih potom policajci gurali štitovima.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića koji je uhićen u jutarnjim satima u večernjim je satima i dalje bio u policijskom pritvoru kamo je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije RS Draganu Lukaču. Obitelj Davida Dragičevića optužuje policiju da zataškava okolnosti njegova ubojstva.

Majka ubijenog mladića Suzana Radanović koja je također bila privođena tijekom dana kazala je novinarima kako je policija pretražila obiteljsku kuću u vlasništvu obitelji Dragičević no pri tom ništa nisu našli a navodno su tragali za oružjem.

Policija je pri tom satima u kući držala dvoje malodobne djece bez roditeljske pratnje.

“Sutra svatko može očekivati to što smo mi dočekali”, kazala je Radanović koja se nakon puštanja iz policijske postaje ponovo pridružila prosvjednicima.

(Hina)