U Aržanu kamen temeljac za Memorijalni centar “Josip Jović”

U povodu 30. godišnjice pogibije prve žrtve u Domovinskom ratu redarstvenika Josipa Jovića u utorak su u njegovom rodnom Aržanu položeni vijenci na njegov grob te postavljen kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra koji će nositi njegovo ime.

U spomen na Josipa Jovića u Aržanu počinjemo izgradnju Memorijalnog centra od 324 četvornih metara površine koji će stajati više od četiri milijuna kuna, a Vlada je odlučila sa 1,5 milijun kuna poduprijeti izgradnju tog centra,” rekao je podpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je sa županom splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom položio kamen temeljac za taj centar.
Medved je naglasio da je Josip Jović ostavio dubok trag u hrvatskom nacionalnom biću te će Memorijalni centra u Aržanu svojim sadržajima prenositi budućim naraštajima istinu o njemu i Domovinskom ratu.

Rekao je kako će Memorijalni Centar “Josip Jović” u Aržanu biti dio kataloga u kojem su Memorijalni centar Dolimovinskog rata u Vukovaru i srodne takve ustanove u Pakracu, Karlovcu i Kninu. Dodao je kako će Memorijalni centar “Josip Jović” u Aržanu posjećivati učenici iz cijele Hrvatske da bi vidjeli gdje je rođen i odrastao junak i prva žrtva Domovinskog rata Josip Jović.

“Ovaj Memorijalni centar bit će svjetionik imenu Josipa Jovića i Domovinskom ratu,” poručio je ministar Medved.
Župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo kako je obveza i dužnost da se u čast junaku i prvoj žrtvi Domovinskog rata Josipu Jovići izgradi Memorijalni centar.

Predviđeno je da izgradnja centra traje 36 mjeseci ali, kako je rečeno, vjeruje se da će izgradnja završiti i znatno ranije.
Ministar Medved je predvodio izaslanstvo koje je na grobu Josipa Jovića u Aržanu položilo zajednički vijenac Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova.

U ime predsjednika Republike Zorana Milanovića vijenac je položio njegov izaslanik, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić.
Vijence su položili i obitelj Josipa Jovića, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, Općine Aržano te predstavnici koordinacije braniteljskih udruga Imotske krajine.