U Americi počelo testiranje cjepiva za Covid-19 na ljudima

Osim dramatičnih vijesti o širenju koronavirusa Europom, iz svijeta svakodnevno stižu i pozitivne vijesti o napretku u razumijevanju Covida-19 te pronalaženju cjepiva protiv te nove bolesti.

Tako je u ponedjeljak američka biotehnološka kompanija Moderna počela testirati svoje cjepivo na ljudima, što je prvi klinički pokus u svijetu. U suradnji s američkim Nacionalnim institutom za zdravlje (NIH), kompanija Moderna angažirala je 45 zdravih i relativno mladih dobrovoljaca.

Tijekom idućih šest tjedana sudionici kliničkog pokusa dobit će različite doze cjepiva. Pritom nema opasnosti da se dobrovoljci zaraze jer cjepivo ne sadrži sam virus. Cilj je prve faze kliničkog pokusa provjeriti sigurnost cjepiva, odnosno da ne pokazuje neke potencijalne štetne popratne pojave.

Cjepivo koje je razvila Moderna spada u takozvana cjepiva nukleinskim kiselinama, a u ovom konkretnom slučaju koristili su RNK (ribonukleinska kiselina) kako bi pobudili naš imunološki odgovor kaže molekularni biolog Kristian Vlahoviček, redoviti profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu.

Klasična cjepiva koriste ili kompletne, ali mrtve viruse ili djeliće njihove proteinske ovojnice kao materijal za “učenje i prepoznavanje’ našem imunološkom sustavu kako bi zapamtio virus i uspješno ga eliminirao jednom kada dode u dodir s njim.

Postupak razvoja takvih cjepiva je višestruko dugotrajniji jer je potrebno umnožiti virus ili neki njegov dio u laboratoriju, zatim ga ubiti i pronaći vrlo složen način da se takav materijal dostavi do pravih stanica u ljudskom organizmu prije nego što se razgradi rekao je Vlahoviček.