Tužiteljstvo zatražilo od Vrhovnog suda strožu kaznu za Dolačkog

Tužiteljstvo je u ponedjeljak na javnoj sjednici Vrhovnog suda zatražilo strožu kaznu za bivšeg policajca Željka Dolačkog koji je u veljači prošle godine nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog krađe zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije.

”Županijski sud je prilikom izricanja nepravomoćne presude previše cijenio olakotne okolnosti. Podrazumijeva se da je Dolački neosuđivan jer je prije presude radio kao policajac, dok uzdržavanje maloljetne djece nije posebno olakotna okolnost. Tražimo strožu kaznu”, kazala je tužiteljica Gordana Haramina na sjednici na kojoj se raspravljalo o žalbama na nepravomoćnu presudu.

Veljko Miljević, branitelj Dolačkog, podnio je više žalbi koje se odnose na vještačenja koje je provodio Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić” (CKV). ”Iz žalbe bi trebalo biti nedvojbeno da nigdje u svijetu u predmetima u kojima je optužen policajac, dokaze ne prikuplja i analizira netko iz policije”, kazao je Miljević.

Odvjetnik je dodao da je njegov branjenik bio šef službe organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke i da je sve što je u ovom postupku poslužilo utvrđivanju činjenica, prikupio CKV koji je, proizlazi iz nekoliko odluka Vrhovnog suda, ustrojstvena jedinica MUP-a.

Obrana Dolačkog je tijekom postupka u nekoliko navrata tražila da se iz spisa kao nezakonita izdvoje vještačenja koja je proveo CKV, što je odbijeno.

Obrani je sporno i oduzimanje imovinske koristi jer ni novac ni zlatno nisu pronađeni kod Dolačkog. Uz to, obrana smatra da je došlo do bitnih povreda kaznenog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja te je zatražila ukidanje nepravomoćne presude i novo suđenje.

Dolački se na izdržavanje zatvorske kazne javio početkom veljače nakon što dva dana nakon izricanja nepravomoćne presude nije bio dostupan pravosudnim i policijskim tijelima.

Potraga za Dolačkim pokrenuta je nakon što se nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura iz policijskog sefa koji nikada nisu pronađeni.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Dolački počinio sve za što ga je Uskok teretio u optužnici te da je sve potkrijepljeno iskazima svjedoka i vještaka.

(Hina)