Tužiteljstvo: Horvatinčić je nedvojbeno kriv za smrt jedriličara

foto HINA

Već osmu godinu nije dovršen sudski proces za pomorsku nesreću u kojoj je u naletu glisera Tomislava Horvatinčića život izgubio bračni par jedriličara Francesco Salpietro i Mariella Patelli, a danas u 11 sati krenule su završne riječi optužbe i obrane, piše Večernji list.

“Nedvojbeno je kriv za smrt dvoje jedriličara. Postojala je neizravna namjera, počinio je niz prekršaja. U žiži sezone glisirao je s 26 čvorova i nije uložio niti minimum promatranja plovidbe. Uopće nije poduzeo manevar izbjegavanja sudara nego je to učinio stradali. Mogao je vidjeti jedrilicu na temelju osmatranja”, rekla je Irena Senečić iz DORH-a.

Nakon toga slijedi presuda sudskog vijeća pod predsjedanjem novog suca Ivana Jurišića. Prethodna sutkinja Maja ŠupeHorvatinčića je prvi put osudila uvjetno, a drugi puta ga oslobodila prihvativši Horvatinčićevu obranu da je imao sinkopu. I na trećem suđenju Horvatinčić je inzistirao na sinkopi, a novost na trećem suđenju je odluka suca da prihvati u spis pomorsku skicu u kojoj je Horvatinčić svjedočio o nesreći uopće ne spominjući sinkopu.