Tusk za kraj siječnja najavio odluku o suspendiranoj Orbanovoj stranci

Plenković primio Tuska

Novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Donald Tusk izjavio je u četvrtak u Zagrebu da bi početkom iduće godine mogao donijeti odluku o Fideszu, vladajućoj mađarskoj stranci suspendiranoj zbog kršenja demokratskih standarda.

“Odluku o tome namjeravam donijeti krajem siječnja”, izjavio je Tusk na konferenciji za novinare.

Isključio je mogućnost da u EPP uđe Liga, stranka talijanskog desničarskog vođe Mattea Salvinija.

“I moja mašta ima granica”, rekao je Tusk.

Konzervativni europski blok suspendirao je Fidesz u ožujku i osnovao tročlano povjerenstvo čije se izvješće očekuje do kraja prosinca.

Mađarski premijer Viktor Orban, predsjednik Fidesza, u gotovo deset godina na vlasti često se razilazio s Bruxellesom, primjerice zbog odbijanja da prihvati migrantske kvote, a kritiziralo ga se i zbog nastojanja da kontrolira medije, pravosuđe i akademsku zajednicu.

EPP zbog suspenzije nije pozvao Orbana na kongres u Zagrebu na kojem je Tusk u srijedu izabran za novoga predsjednika krovne europske stranke desnoga centra.

Uoči izbora najavio je “rat” populistima i aludirajući na Fidesz poručio da u EPP-u nema mjesta onima koji “građanske slobode, vladavinu prava i pristojno javno ponašanje žrtvuju na oltar sigurnosti i reda”.

No, u četvrtak je ponešto ublažio svoj stav rekavši da “intelektualni sukobi nisu ništa neobično u EPP-u”.

“To je za mene složeno pitanje. Ne mogu se složiti s nekim Orbanovim političkim odlukama i novim idejama, ali istovremeno smo bliski prijatelji i imamo dosta toga zajedničkog”, rekao je Tusk, kojemu krajem studenoga istječe mandat predsjednika Europskog vijeća. 

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnoga centra danas okuplja 84 članice iz 43 države. 

S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

(Hina)