Turudić: Plenković je učinio nešto nedopustivo

HRT

Sudac i šef Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turidić bio je gost N1 Studija uživo.

Sudac Ivan Turudić je u N1 Studiju uživo prvo komentirao aferu Janaf i činjenicu da cure informacije. Turudić kao dobro navodi činjenicu da se istraga odvijala godinu dana bez da je izašla u javnost.

“U tom konkretnom predmetu mjere su trajale godinu dana, a informacije su počele curiti nakon uhićenja okrivljenika. Informacije nisu curile godinu dana za vrijeme trajanja dokaznih radnji. U tome vam leži odgovor”, ističe Turudić.

Dodao je kako zapravo krug ljudi koji sudjeluje u istrazi nije tako uzak kako se misli, pa objašnjava:

“Kada se sprema uhićenje tu se ne radi o tako malom krugu ljudi. Kada se spremaju uhićenja, pretrage stanova, poslovnih prostora, kada se radi o većem broju okrivljenika kod kojih se vrši pretraga, za svako mjesto pretrage potrebno je osigurati dva svjedoka civila, koji će svjedočiti da se pretraga odvija zakonito”, kaže i dodaje:

“Manje mi je to bitno. Bitnije mi je da su mjere godinu dana bile stvarno tajne i da su se odvijale.”

Međutim, kao lošu poruku ističe činjenicu da se o nastavcima istrage može čitati u medijima. “Stvari se jako sporo mijenjaju. I dalje informacije posve neposredno cure”, kaže.

Komentirao je i izjavu predsjednika Zorana Milanovića. Podsjetimo, Milanović u subotu je, u povodu afere Janaf, izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja, piše Dnevno.hr

“Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200 tisuća kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?”, upitao je Milanović te dodao da njemu “ova istraga nije jasna”.

“Mislim da je to nedopustivo, da time predsjednik RH ne vrši svoju ustavnu ulogu – da harmonizira i stabilizira sve tri grane vlasti. Predsjednik se drznuo reći da je trebalo biti hapšenja. Više se ne hapsi, uhićuje se. To nije samo jezična razlika, to je suštinska razlika. Kada se nekoga hapsilo, taj je već bio osuđen. Sad dolazi do uhićenja. Mislim da to je dobro za spomenuti. Predsjednik je potpuno izašao iz okvira”, oštar je Turudić.

Dnevno.hr