Turudić: “Da sve ne traje mjesecima, poziv uručiti Todorićevoj supruzi”

HRT

Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić kaže – da će se procedura oduljiti ako se poziv Ivici Todoriću ne uspije uručiti preko člana obitelji.

“Najlakše bi bilo da se poziv uruči odraslom članu njegova domaćinstva. To predviđa Zakon o kaznenom postupku. Ako to ne uspije onda imamo veliki problem, jer je Mađarska blokirala pristup Hrvatskoj MLA konvenciji koja omogućuje da između zemalja EU-a pozivi upućuju neposredno – dakle, na adresu koju je konkretno Todorić prijavio, navodno u Londonu”, kaže Turudić.

Dodaje kako se sada to ne može raditi. “Mora se raditi po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći – klasičnom metodom preko Ministarstva pravosuđa što iziskuje šest mjeseci i više”, rekao je. Poziv se može dostaviti Todorićevoj supruzi koja je trenutno u Kulmerovim dvorima – to bi ubrzalo postupak.

Todorić bi se ispitivanju morao odazvati u primjerenom roku – tjedan do dva dana, koliko on iznosi – Turudić nije siguran. Tjeralica u ovom slučaju ne dolazi u obzir jer je Hrvatska ušla u Schenganski informacijski sustav, a temeljna pretpostavka za europski uhidbani nalog je određivanje istražnog zatvora, pojasnio je Turudić.

Također “osobno smatra” kako započinjanjem kaznenog postupka tj. pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage – saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor “treba i mora zastati s radom”. “Sudbeni postupak ima prioritet i sud je gospodar postupka.

Tko će spriječiti nadobudnog saborskog zastupnika da postavi pitanje o potupku koji je u tijeku. To ne bi bilo higijenski i naštetilo bi kaznenom postupku”, rekao je Turudić.