Turski sud uz jamčevinu pustio 8 aktivista za ljudska prava u suđenju za terorizam

Sud u Istanbulu naredio je u srijedu navečer da se uz jamčevinu na slobodu pusti osmero aktivista za ljudska prava, među kojima Idil Eser, direktorica Amnesty Internationala (AI) u Turskoj te njemački i švedski državljanin, u suđenju za “terorizam” koje zabrinjava međunarodnu zajednicu.

No sud je zatražio da se u pritvoru zadrži Taner Kilic, predsjednik AI-ja u Turskoj, izvijestio je novinar AFP-a na mjestu događaja. Jedanaesterim osobama, od kojih se dvije brane sa slobode, sudi se za “terorizam”.

Kilic je optužen za “pripadnost naoružanoj terorističkoj organizaciji”, a ostali za “pomaganje naoružanoj terorističkoj organizaciji”. Prijeti im do 15 godina zatvora.

Osmero aktivista trebaju izaći tijekom noći.

“Danas napokon slavimo što će se naši prijatelji i kolege vratiti kući i spavati u svojoj postelji”, rekao je u priopćenju glavni tajnik AI-ja Salil Shetty, koji ističe da tu radost “kvari ostanak (Kilica) u pritvoru”.

Potonji je na meti još jedne istrage zbog “pripadnosti naoružanoj terorističkoj organizaciji” u okviru koje će se u četvrtak održati rasprava u Izmiru, na zapadu zemlje.

Sud nije izrekao mjeru zabrane napuštanja teritorija za Petera Steudtnera, njemačkog državljanina i Alija Gharavija, švedskog državljanina, rekao je jedan od njihovih branitelja.

Na ročištu u srijedu optuženici su odbili optužbe koje im se stavljaju na teret. Sljedeće ročište zakazano je za 22. studenog.

“Štititi ljudska prava nije zločin”, istaknula je Eser.

Gharavi je rekao da je “nedužan” te da optužnica “vrvi imenima organizacija za koje nije ni čuo”.

Odbivši “neutemeljene” optužbe, Amnesty je osudio “suđenje koje je trebalo biti primjer drugima” i zastrašiti aktiviste za ljudska prava u Turskoj u prilikama urušavanja sloboda nakon pokušaja državnog udara 15. srpnja 2016.

Hina