Turska: Svijet mora priznati Istočni Jeruzalem palestinskim glavnim gradom

Turska je u srijedu na otvorenju islamskog summita sazvanog nakon američke odluke o priznanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela, pozvala svijet da prizna Istočni Jeruzalem kao glavni grad Palestinske države.

“Prije svega, Palestinsku državu moraju priznati sve zemlje svijeta. Svi se na tomu moramo angažirati”, izjavio je turski ministar vanjskih poslvoa Mevlut Cavusoglu na sastanku ministara vanjskih poslova održanom prije summita.

“Moramo potaknuti ostale zemlje da priznaju Palestinsku državu u okvirima njezinih granica iz 1967. godine s glavnim gradom Istočnim Jeruzalemom”, kazao je Cavusoglu.

Jeruzalem, koji jednako poštuju židovi, kršćani i muslimani, treće je najsvetije mjesto islama, a već se desetljećima nalazi u srcu izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je osvojio arapski Istočni Jeruzalem u vrijeme bliskoistočnog rata 1967. te ga kasnije pripojio Izraelu, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Prošlotjedna odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna glavnim izraelskim gradom pokrenula je niz prosvjeda u brojnim muslimanskim zemljama. Turska smatra da će odluka povući svijet u “sukob bez kraja”.

Turska je pozvala čelnika Organizacije za islamsku suradnju, organizacije koju čini više od 50 muslimanskih nacija, na sastanak u srijedu u Istanbulu kako bi ondje formulirali zajednički odgovor na Trumpovu odluku. (Hina)