Turska policija rastjerala marš protiv nasilja nad ženama

Turska policija u nedjelju je rastjerala prosvjed protiv nasilja nad ženama, koristeći pritom i suzavac, prenose sudionici, svjedoci i turski mediji.

Policija je prvo tražila od žena da prekinu marš koji se održao na glavnoj istanbulskoj ulici Istiklal povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, prenose izvještaji. Suzavac je potom korišten u izoliranim slučajevima.

Videosnimke prikazuju prosvjednice kako uzvikuju: “Nećemo biti tiho, ne bojimo se, nećemo se pokoriti”. Nosile su i natpise koji su uključivali sliku Ozgecan Aslan, turske studentice koja je ubijena dok se 2015. opirala silovanju.

Nasilje nad ženama raširen je problem u turskom društvu. Ranije ovog mjeseca poznata turska pjevačica Sila Gencoglu potresla je javnost kad je otkrila da ju je pretukao njezin bivši partner. Pjevačica je time ohrabrila i druge žene da progovore o nasilju.

Prema podacima turske platforme za prava žena “Zaustavit ćemo femicid”, samo ove godine u toj je državi ubijeno više od 300 žena. (H)