Turska otkazala gostoprimstvo izraelskom konzulu u Istanbulu zbog nasilja u Gazi

Pixabay

Tursko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je izraelskom konzulu u Istanbulu da se vrati u Izrael “na neko vrijeme”, objavila je u srijedu turska novinska agencija Anadolija, nakon što su izraelske snage ubile više od 60 Palestinaca tijekom prosvjeda na granici između Pojasa Gaze i Izraela.

Turska je jedna od najglasnijih kritičara izraelske upotrebe smrtonosne sile protiv prosvjednika na granici Gaze i američke odluke da otvori veleposlanstvo u Jeruzalemu u prisutnosti kćerke američkog predsjednika Ivanke Trump i njegova zeta Jareda Kuschnera.

Predsjednik Tayyip Recep Erdogan okarakterizirao je krvoproliće u ponedjeljak, u kojemu je ubijeno preko 60 Palestinaca, što je najveći broj ubijenih od početka sukoba u Gazi 2014., kao genocid i nazvao Izrael terorističkom državom. Vlada je nakon toga objavila trodnevnu žalost.

Turska je u utorak otkazala gostoprimstvo izraelskom veleposlaniku u Ankari te je opozvala svoje veleposlanike u Washingtonu i Tel Avivu. za petak je sazvala hitan summit islamskih zemalja.

Izrael je pak sa svoje strane protjerao turskog generalnog konzula u Jeruzalemu, a Erdogan je u međuvremenu razmijenio teške riječi na Twitteru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je generalni konzul u Jeruzalemu zamoljen da se vrati i Tursku “na neko vrijeme”.

Ovi posljednji potezi između dviju zemalja obilježavaju najveću diplomatsku krizu u odnosima ove dvije regionalne sile otkako je izraelska mornarica 2010. napala turski brod koji je krenuo u pomoć blokiranoj Gazi i kada je ubijeno 10 turskih aktivista te je došlo do pada u diplomatskim odnosima koji je trajao do 2016.  (Hina)