Turska ne popušta u slučaju američkog pastora

EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan, po izjavama koje je dao u nedjelju, nije spreman popustiti u u sporu oko zatvorske kazne za američkog pastora Andrewa Brunsona unatoč prijetnji SAD-a sankcijama.

“Umjesto da poštuju odluku suda” SAD govori o sankcijama, rekao je Erdogan turskim novinarima, po izvješću lista Haberturk od nedjelje.

“SAD ne treba zaboraviti da će, ako ne promijeni ponašanje, izgubiti snažnog i iskrenog partnera”, rekao je Erdogan.

Turski je predsjednik također opovrgnuo glasine o dogovorima u Brunsonovom slučaju.

Turski je sud ranije ovoga tjedna odlučio da se iz zdravstvenih razloga Brunson premjestiti u kućni pritvor  u gradu Izmiru.

Uhićenje 50-godišnjeg pastora Andrewa Brunsona u prosincu 2016. jedno je od brojnih pitanja koja kvare odnose Ankare i Washingtona, saveznika u NATO-u koji su početkom godine u Siriji bili na rubu sukoba.

Pastora, kojemu prijeti 35 godina zatvora, turske vlasti optužuju za terorizam i za špijunažu u korist dviju organizacija koje smatraju neprijateljskima: mreže Fethullaha Guelena, kojemu Ankara pripisuje neuspjeli puč u srpnju 2016., što on niječe, i kurdskih separatista u Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK).

Donald Trump je zaprijetio Turskoj ”velikim sankcijama” ukoliko ne oslobodi američkog pastora. Trumpova izjava potaknula je ljutite odgovore iz Ankare i pojačala napetosti između dvaju NATO saveznika.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence u nedjelju je ponovio prijetnju sankcijama.

“Sjedinjene Američke Države su spremne uvesti sankcije Turskoj do oslobođenja Andrewa Brunsona”, rekao je Pence za postaju Fox News. “Pastor Andrew Brunson je nevin čovjek”.

Pence je rekao da Brunsonovo prebacivanje u kućni pritvor nije dovoljno i dodao da mu se treba dopustiti da se vrati u SAD. (Hina)