Željko Turk: “U godini koja je pred nama decentralizacija mora doći do izražaja”

Izvor: Nacionalno

U prostorijama Udruge gradova RH u Zagrebu upriličeno je druženje predstavnika gradova RH a povodom skorašnjih Božićno novogodišnjih blagdana i poslovno uspješno završene 2017. godine.

Domaćin ovog okupljanja bio je predsjednik Udruge gradova Željko Turk (gradonačelnik Zaprešića) koji je pozdravio sve nazočne, i ujedno zahvalio što su na zadnjoj Izbornoj skupštini Udruge gradova još jednom potvrdili njegov izbor za predsjednika Udruge.

Istaknuo je da je ova godina bila izuzetna, sa temeljnom porukom da Udruga gradova želi i mora biti partner institucijama, kako Vladi, Ministarstvima i ostalim državnim tijelima, jer po prirodi posla oni to i zaslužuju.

“U 2017. godini napravili smo određene iskorake koji će za budućnost puno značiti. Pokazali smo prije svega da i kroz Ustavnu tužbu dokazujemo da lokalna samouprava ima pravo. Kad je riječ o proračunu, uspijeli smo nakon 2-3 godine stagnacije da u sljedoj godini oko 1.4 milijarde kn u proračun općina, gradova i županija bude više novaca.

Moja je želja da u godini koja je pred nama i u mojem mandatu decentralizacija dođe do izražaja, jer to je nešto što je elemenat koji potpisuje povelja lokalne samouprave Europskog parlamenta i da se borimo za naše građane kako bi im bilo bolje” – kazao je Željko Turk.

Dodao je da od 128 gradova, njih 125 je članova udruge što znači da oni koji vode udrugu rade na dobrobit jedinica lokalne samouprave.

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova RH/Izvor: Nacionalno

“Ne mogu izraziti ništa drugo nego zadovoljstvo, jer ako kažem da je od gradonačelnika na Izbornoj skupštini, prije mjesec dana, svih njih 90 jednoglasno dalo podrušku meni i mojem timu. Kada smo izabirali potpredsjednike udruge, pokrili smo Hrvatsku, kako po regijama tako i po političkim opredjeljenjima. Isto tako i u Nadzornom odboru su ljudi iz svih stranaka, što govori da lokalna jedinica samouprave ima isti cilj, boljitak lokalne zajednice, neovisno kojoj političkoj opciji pripadamo, jer mi zastupamo građane.

Godina 2017. bila je vrlo osebujna jer je izglasana odluka u Hrvatskom saboru o Zakonu izbora gradonačelnika, i ona jednim djelom daje dignitet ali i raspoređuje odgovornost između Gradskog vijeća i gradonačelnika. Tako da gradonačelnik predlaže a Gradsko vijeće usvaja proračun i ne postoji ni jedan razlog da se politički gradonačelnika ruši zbog neusvajanja proračuna.

Posebno izražavam činjenicu da smo partner Vladi, Ministrastvima, i svim tijelima koji odlučuju o lokalnoj samoupravi. Vjerujem da ćemo u sljedećoj godini kroz prihvaćanje državnog proračuna za 2018. godinu imati negdje oko 1,4 milijarde kn više u našim proračunima, oko 300 milijuna kn u općinama i županijama a oko 800 milijuna kn u gradovima Hrvatske” – kazao je Željko Turk.

Stava je da su na taj način jednim djelom uravnotežili razvoj svih regija te da su pokazali da im je važno zastupati lokalne interese, i odgovornim komentarima, prijedlozima učestvovati u donošenju zakona čime bi se najbolje, najlakše i najjednostvnije rješavale teme, zadatci i problemi, što je uostalom i zadatak općina, gradova i županija.

Željko Turk, predsjednik udruge gradova RH na drženju sa predstavnicima gradova RH/Izvor: Nacionalno