Turk: Nadam se da će Matteova žrtva biti pokretač promjena

Željko Turk, predsjednik Udruge gradova RH/Izvor: Nacionalno

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk izrazio je u utorak žaljenje zbog slučaja preminulog Mattea Ružića, istaknuvši kako se nada da će ta žrtva biti pokretač nužno potrebnih promjena čitavoga sustava kako bi se sanirale manjkavosti i spriječile buduće žrtve.

“Moji suradnici i ja vrlo smo potreseni nemilim događajem i gubitkom jednog mladog života te izražavamo duboku zabrinutost zbog manjkavosti sustava koju danas, sutra, može osjetiti bilo tko”, stoji u priopćenju gradonačelnika Turka i Kluba vijećnika HDZ-a i partnera.

Napominjući kako javno zdravstvo, uključujući hitnu medicinu, nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave već županijskih zavoda, odnosno, u slučaju Zaprešića, Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, gradonačelnik ističe kako sufinanciranje dodatnog tima HMP spada u tzv. zdravstveni nadstandard.

Imajući na umu poboljšanje zdravstvenih usluga za svoje građane, Grad Zaprešić samo u prošloj godini izdvojio je preko pola milijuna kuna za sufinanciranje nabave novog vozila hitne medicinske pomoći, dežurstva ljekarne te nabave ultrazvučnog aparata za pregled glave i kukova dojenčadi, ističe Turk.

No, sufinanciranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći samo po sebi nije dovoljno, napominje.

Naime, prema Mreži hitne medicine, koju na prijedlog Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu donosi također ministarstvo, u Zaprešiću djeluje pet timova HMP. Oni, međutim, pokrivaju i područje okolnih sedam općina, te su po potrebi na raspolaganju i cijeloj županiji za koju je, isto tako, trenutni broj timova nedostatan, upozorava gradonačelnik.

“Jasno je da ljudski život nema cijenu, no sufinanciranje dodatnog tima u Zaprešiću, nažalost, ništa ne bi promijenilo u odnosu na strašnu tragediju, jer da bismo imali još jednog dežurnog liječnika, broj timova bi se morao udvostručiti s pet na deset, o čemu opet ne može odlučivati Grad”, pojašnjava Turk.

Nadalje, jedan dodatni tim i dalje ne bi bio na raspolaganju samo građanima Zaprešića, nego cijeloj županiji, kaže. “Stoga i dalje tvrdim da problem leži u ovakvom sustavu koji žurno treba mijenjati”, kaže Turk.

“Mattea, nažalost, više ništa ne može vratiti, ali nadam se da će njegova žrtva biti pokretač promjena koje će spasiti brojne druge živote. Izražavam iskrenu sućut Matteovoj obitelji i svima koji su ga voljeli”, zaključuje Turk.

I moji suradnici i ja smo vrlo potreseni nemilim događajem i gubitkom jednog mladog života te izražavamo duboku…

Objavljuje Željko TurkUtorak, 14. kolovoza 2018.