Tugomir Majdak u Saboru o novom zakonu o vinu

Tugomir Majdak, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede

Danas se u Saboru na dnevnom redu našao i prijedlog zakona o vinu kojega je predstavio državni tajnik u ministrastvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Unatoč tvrdnjama Mostovaca da taj prijedlog ne donosi ništa dobrog hrvatskim vinarima i vinogradarima, te da nisu zaštićeni domaći vinogradari, te da se pogoduje se uvozu europskih vina, odgovorio im je državni tajnik Tugomir Majdak:

“Proizvođače vina rasterećuje 33 posto u odnosu na dosadašnje pravne okvire, što omogućuje njihovo dodatno promoviranje.

Postojeći Zakon o vinu datira iz 2003. godine i bilo je potrebno konačno jednostavnije i kvalitetnije urediti ovo područje.

Ministarstvo poljoprivrede je kroz Prijedlog Zakona predvidjelo uvođenje 4 nove vinogradarske regije, decentralizaciju organoleptičkog ocjenjivanja vina, ukidanje naknada vinarima za kontrole stavljanja vina u promet, ukidanje evidencijskih markica i dr.

Omogućuje se osnivanje regionalnih organizacija koje bi trebale dodatno osmišljavati mjere Za unapređenje proizvodnje i promocije hrvatskih vina”.