Tugomir Majdak: “Hrvatska posjeduje neiskorištene resurse za povećanje proizvodnje hrane i proizvodnju bioenergije”

Na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku danas se održava radionica „Koliko su atraktivni sustavi proizvodnje biomase za obnovljivu energiju u održivom upravljanju okolišem za ruralni razvoj”.

U nazočnosti poljoprivrednika, studenata predstavnika fakulteta, instituta te institucija u poljoprivredi, na radionici svoja iskustva prezentiraju desetak vodećih svjetskih stručnjaka iz područja bioenergije.

Danas su pred poljoprivredu stavljeni novi izazovi: kako uzgojiti dovoljno biomase za hranu i krmivo, te uz to omogućiti dovoljno biomase uzgojene na održivi način, a pritom poštujući sva načela dobre poljoprivredne prakse za prelazak na niskougljično gospodarstvo.

Biomasi se pripisuje najveći socio-ekonomski utjecaj na ruralni razvoj u smislu povećanja osobnog dohotka OPG-ova i ruralnog stanovništva uz značajan učinak dodatnog zapošljavanja.

Hrvatska ima odlične preduvjete za prelazak na bioekonomiju s obzirom na to da je okosnica industrije temeljena na prirodnim resursima.

To se prvenstveno odnosi na drvno-prerađivačku i prehrambeno-prerađivačku industriju koje proširuju postojeću bazu na bioekonomiju. Izazove povećanja proizvodnje hrane s jedne strane te bioenergije s druge strane, uz postojeće i velikim dijelom neiskorištene resurse u poljoprivredi moguće je realizirati u budućem razdoblju u Lijepoj našoj, naglasio je državni tajnik u Ministarstvu poloprivrede Tugomir Majdak.