Tuđman: Otvara se put za dogovor oko totalitarističkih simbola

“Na drugoj strani rubikona” – naslov je knjige koja će večeras biti promovirana na zagrebačkom Kaptolu. Riječ je o političkoj strategiji Alije Izetbegovića, a njezin je autor – profesor na Filozofskom fakultetu, nekadašnji čelnik HIS-a, sin prvog hrvatskog predsjednika i akter mnogih ključnih političkih dogagađaja – Miroslav Tuđman.

“Na drugoj strani rubikona” je svojevrstan prikaz politilčke filozofije i strategije Alije Izetbegovića. Rađen je na dokumentima zapisnika predsjedništva BiH, izjava Izetbegovića tijekom različitih susreta, zapisnika vojnih operacija armije BiH. Pozicija Izetbegovića je bila ta da nacija i nac interesi nisu legitimni, on smatra da su muslimani primarno vjerska zajdenica, nisu nacija i zbog toga je odbijao sve zahtjeve međunarodne zajednice koji su polazili od načela da u BiH žive tri konstitutivna naroda i da se treba urediti ustavno prema konstitutivnim jedinicama koji će imati nacionalne karakteristike. Izetbegović je to odbijao jer je smatrao da je to u suprotnosti s identitetom i interesima muslimana, kazao je Tuđman.

Na novinarsko pitanje što to radi premijer Andrej Plenković koji je u nepunih godinu dana 7 puta boravio u BiH, Tuđman je odgovorio kako je sam premijer rekao da želi dati punu potporu ulasku zemlje u Europsku uniju. A ulazak se ne može i neće dogoditi ako Hrvati ne dobiju punu ravnopravnost u BiH, naglasio je Tuđman i rekao kako upravo takvu ideju i takvu poruku isčitavam u tome.

Miroslav Tuđman je komentirao i skidanje ploče u Jasenovcu i naglasio kako je važno to što je postignut neki dogovor i to je dobar put da se tenzije smanje.

Otvara se put da se postigne i dogovor oko odnosa prema svih simbola totalitarnoga režima, smatra Tuđman i naglašava kako je te simbole teško zabranjivat jer su kroz različita vremenska razdoblja imali različite konotacije pa se ne može tražiti jednoznačan odnos prema tome. Neophodno je ipak da se postigne zajednička ocijena oko političkih i povijesnih zbivanja tako da to bude mjera stvari a ne ekscese koje gledamo svakodnevno.