Trumpova administracija možda postroži uvjete za dobivanje trajnog boravka

Foto: Hina

Trumpova administracija razmatra mjeru kojom bi otežala strancima u SAD-u dobivanje dozvola stalnog boravka ako primaju javne naknade poput pomoći za hranu, a taj bi korak mogao oštro smanjiti legalnu imigraciju.

Ministarstvo domovinske sigurnosti predložilo je nova pravila koja bi dopustila uredima za imigraciju  uvid u podatke dobivaju li imigranti javne naknade kako bi odredili hoće li postati javni teret.

Primjerice dužnosnici bi mogli provjeriti je li osoba upisala dijete u državne predškolske programe ili prima li subvencije za režije ili premije zdravstvenog osiguranja.

Ti prijedlozi znače oštro napuštanje sadašnjih smjernica, koje su na snazi gotovo dva desetljeća a izričito zabranjuju vlastima uvid u takve nenovčane naknade pri odlučivanju o mogućnosti nečijeg useljenja ili boravka u SAD-u.

“Ni jedan građanin koji prima naknade nije neovisan nego ovisi o američkoj vladi i državi i lokalnim zajednicama zbog izvora prihoda umjesto njegovih obitelji, sponzora ili privatnih organizacija”, stoji u dokumentu. “Primanje javne naknade ide na račun poreznih obveznika i dostupnost javnih naknada mogla bi biti poticaj za strance da imigriraju u SAD”.

Primanje takvih naknada moglo bi otežati osobi koja traži dozvolu stalnog boravka, čak i ako su djeca useljenika, prema dokumentu.

Pravila se ne bi primjenjivala na one koji maju stalni boravak i traže državljanstvo nego na širok raspon ljudi koji žive ili rade u SAD-u uključujući bliske članove obitelji američkih državljana i radnika zaposlenih u američkim tvrtkama. (H)