Trumpov YouTube kanal privremeno suspendiran

EPA/MICHAEL REYNOLDS

YouTube je privremeno suspendirao kanal američkog predsjednika Donalda Trumpa u utorak i uklonio videozapis zbog kršenja politike te platforme koja se tim potezom pridružila ostalim društvenim mrežama koje su ga blokirale nakon nasilnog upada njegovih pristaša u Kongres.

Trumpov pristup društvenim mrežama, koje je koristio kao megafon u svom mandatu, u velikoj je mjeri prekinut nakon nemira na Kapitolu prošlu srijedu.

YouTube strahuje da bi ogorčeni lider mogao koristiti svoje profile za poticanje novih nemira uoči inauguracije izabranog predsjednika Joea Bidena.

“U svjetlu zabrinutosti zbog stalnog potencijala za nasilje, uklonili smo novi sadržaj objavljen na kanalu Donalda J. Trumpa zbog kršenja naših politika”, priopćio je YouTube.

Kanal je “privremeno” blokiran na “minimalno sedam dana”, dodaju.

Popularna platforma za razmjenu videozapisa priopćila je da će “na neodređeno vrijeme onemogućiti komentare” na Trumpovu kanalu iz sigurnosnih razloga.

Trumpov kanal na YouTubeu ima 2,77 milijuna pretplatnika.

Pri vrhu predsjednikova kanala nalazio se mjesec dana star videozapis u kojemu Trump iznosi sumnju u izborni proces na predsjedničkim izborima u studenom. Videozapis je pregledan 5,8 milijuna puta.

U utorak je skupina aktivista pozvala YouTube da se pridruži drugim platformama i suspendira Trumpov kanal, zaprijetivši im bojkotom oglašavanja.

Facebook je prošli tjedan suspendirao Trumpove profile na Facebooku i Instagramu.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg rekao je da je Trump koristio platformu za poticanje na nasilje i da je strahovao da će to nastaviti činiti.

Twitter je otišao korak dalje i obrisao Trumpov profil i odvojio ga od njegove omiljene platforme. Ranije je već stavljao upozorenja na njegove tvitove o osporavanju rezultata izbora.

Twitter je također obrisao više od 70.000 profila povezanih s teorijom urote QAnonom koja bez ikakvih dokaza tvrdi da Trump u tajnosti vodi rat protiv sotonističkih liberala u svijetu.

Trumpu je onemogućen pristup i uslugama Snapchata i Twitcha.