Trumpov ministar zdravstva podnio ostavku

Američki ministar zdravstva i socijalne zaštite Tom Price podnio je ostavku zbog umiješanosti u aferu privatnog korištenja čarterskih letova za obavljanje vladinih poslova, priopćila je Bijela kuća.

Liječnik i političar koji je u Kongresu 12 godina predstavljao saveznu državu Georgiu nije odstupio bez pokušaja da spasi poziciju u Bijeloj kući. Nakon izbijanja afere javno se ispričao i ispisao ček na 52.000 dolara kojim je želio pokriti dio troškova. No, bilo je jasno da je izgubio povjerenje Donalda Trumpa.

Poznavatelji prilika u Washingtonu kažu kako je afera bila samo povod smjene, i kako Price nije ispunio predsjednikova očekivanja oko opoziva i zamjene Obamacarea. Kao iskusni zastupnik, Price je imao zadatak izgraditi most između republikanaca na Capitol Hillu i Trumpove Bijele kuće i osigurati glasove glasova za promjenu zakona o zdravstvu. Taj zadatak nije ispunio.

Don Wright, zamjenik koji vodi Ured za prevenciju bolesti i promicanje zdravlja, obnašat će dužnost do imenovanja novog ministra.

Portal Politico, koji je otkrio aferu, nabrojao je najmanje 26 Priceovih putovanja privatnim zrakoplovima od početka godine za koje je potrošeno više od 400.000 dolara. Napose je upitan let iz Washingtona u Philadelphiju i natrag zrakoplovom unajmljenim za 25.000 dolara, premda postoji velik broj letova između tih dvaju gradova na istočnoj obali.

Na meti žestokih kritika zbog skupih putovanja privatnim i vojnim zrakoplovima, iako su im bili dostupni komercijalni letovi, još su tri člana administracije: ministri Ryan Zinke i Steven Mnuchin, te direktor Agencije za zaštitu okoliša- Scott Pruitt. Njihove ostavke za sada se ne spominju.